Vind en rejse til Italien..

Med eller uden fællesbad…

 photo 7674466a4ec373cf7ed86286044369c5_zps8ssv7oz9.jpg

Flere og flere folkeskoler, fjerner kravet om tvungen bad efter idræts timerne. Forældre har gået sammen, og har fået det indført, at deres børn ikke behøver at gå i bad efter en lang og svedig idræts time. Det handler i mange tilfælde ikke om at børnene tænker på hygiejnen, men over at de skal vise sig nøgen, overfor resten af klassen. Mange mener det er i orden, og børnene kan gå i bad derhjemme, jeg mener det er forkert, at fjerne fælles badet. Jeg snakker om kvindernes/pigernes sag her, har ikke den store erfaring inde i mandeomklædningen.
Det er mest piger fra 7’ne til 9’ne klasse, som ikke bryder sig om, at vise deres krop foran de andre piger, jeg må ærligt indrømme at jeg er rystet, ikke overrasket, men en anelse bange. Det resulterer selvfølgelig i at flere og flere unge, dropper idræts timen, så de kan undgå bad. Vi havde alle sammen de der “seje” typer, i vores klasse, som ikke gad være med til idræt, så ville de hellere hænge ud over i hjørnet af salen og se seje ud. Nu handler det ikke kun om at være “sej”, det handler om at unge piger er “flove” for deres krop, og ikke mener de kan vise den frem. Selvom jeg var sent moden, eller det var jeg ikke, jeg var barn så længe jeg havde behov for det, og det var indtil 9’ne klasse, så tænkte jeg overhoved ikke over krop, min eller min nabos krop, den var der ligesom bare.
Jeg har hele mit liv gået til sport, gymnastisk, svømning, håndbold og badminton, jeg er vokset op med fællesbad, det var helt normalt. Efter en lang håndbold træning, så smed vi jo bare tøjet og pjattede inde i badet, vi legede sæbekrig, vandkamp og nøgenløb rundt i garderoben. Jeg tror derfor det lå helt naturligt til mig at smide tøjet og hoppe i bad efter idræt, jeg tænkte aldrig over hvordan min krop så ud, eller andres for den sags skyld. Nu når færre og færre unge mennesker går til sport, og i stedet “hænger ud” med deres Iphone eller Ipad eller deres smøger, så påvirker det jo i en grad, der er vigtigere end man lige tror. Siger selvfølgelig ikke at hvis du ikke har gået til sport, som barn, så har du et usikkert billede af din egen krop, NEJ, men tror helt klart det har hjulpet på ens opfattelse af kroppen, og hvordan den nu engang så/ser ud.

Jeg blev helt forarget og mundlam, tænk at piger i 7’ne klasse, piger på 12-13 år, kan være så usikker på sin krop, at man ikke tør vise sig, foran ens veninder, ens klassekammerater. Hvis piger har deres menstruation kan de få lov til at gå ud i bad 10-15 min. før, for at bade alene. På min skole havde vi faktisk et alene bad, for piger der var muslimer, eller for piger der ikke turer vise deres krop, for os andre, jamen der var da ingen diskussion, vi skulle da selvfølgelig i bad. Vi havde løbet rundt i over en time, vi svedte, vi skulle da ud og vaske os, selvfølgelig skulle vi det. Men hvis unge piger idag ikke tænker på hygiejne, men på hvordan deres krop ser ud, i forhold til klassens tynde piges, så er jeg for alvor bekymret. Jeg syntes det er forkert at fjerne kravet om bad efter idræt, det kommer der ikke noget godt ud af. Unge mennesker har brug for at se på andre unge mennesker, de har brug for at se at de fitness piger på Instagram og andre steder på nettet, de ikke er de piger, som de skal ligne. Piger på 12-14 år, skal da slet overhoved ikke tænke over hvordan de skal se ud, og ikke skal se ud, de er børn, og de skal være som de altid har været. Hvis de glor ned i en Iphone, glor på billeder af tynde, høje, trænede piger, så kan jeg da godt forstå de får et forskrudet billede af kroppen.

 photo Stop-Bullying-Girls-with-words-written-all-over-bodies-Jan-12-p112-500x375c_zpshaj9tfue.jpg

Følg mig på Instagram, Bloglovin og Facebook
untitled-13

13 kommentarer

 • Charlotte

  Virkelig et fint indlæg! I en alder af 25 er jeg enig med dig, men da jeg selv gik i folkeskolen, gik jeg konstant og frygtede den dag om ugen, hvor vi havde idræt. Jeg var meget tidligt udviklet (bryster, mens., hår you name it) så problemet startede allerede i de meget små klasser for de andre stirrede virkelig, og det er selvfølgelig klart, men det er altså ikke rart for usikker lille pige i en voksens krop! Det synes jeg altså er vigtigt at huske på! Og hvis jeg en dag får en pige, som er virkelig ked af det flere dage inden idræt pga. gruppebad, så må jeg nok indrømme, at jeg vil prøve at få hende fritaget for det. Det er selvfølgelig kun sidste udvej..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caroline Thorsfelt

   Hej Charlotte.
   Tak for din kommentar.
   Jeg kan sagtens forstå dig, det er nemlig en utrolig svær sag, for det er jo synd for de piger ( lige som dig) der udvikler sig tidligere end de andre, og derfor føler sig “anderledes”, men jeg mener ikke det gør det bedre, ved at fjerne badet, desværre. Tror altid det vil være et problem, og har altid været et, og det er super sørgeligt. Forhåbentlig bliver der sat mere fokus på kvindekroppen ( og mandekroppen for den sags skyld ), i timerne, så pigerne forstår i en tidlig alder, at vi ser forskellige ud. Men tror ikke det hjælper at fjernet badet..

   Ha en dejlig dag.
   Mvh
   Caroline Thorsfelt

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Jeg er enig mht. At alle skal gå i bad efter de har haft idræt, dog mener jeg, at man måske skal finde en anden udvej for netop at få flere til at dyrke motion og gå i bad.
  Måske skal man lave flere båse, så kan pigerne vaske sig i fred. Det gør selvfølgelig ikke deres syn på kvindekroppen bedre.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caroline Thorsfelt

   Hej Mette.
   Jeg har også tænkt “alene bad”, men tror netop ikke det gør det bedre, så gemmer de sig bare for hinanden. Der er en utrolig svær sag, og håber en dag, der bliver sat mere fokus på det, i timerne før idræt, så pigerne forstår at de ser forkellige ud, nogle er hurtigere udviklet end andre, og det er helt normalt. Tror bare ikke der kommer noget godt ud af, at fjerne badet..

   Tak for din kommentar, god dag.
   mvh
   Caroline

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det er SÅ trist at udviklingen går i den retning hvor alle kroppe skal forbindes med skam, forkerthed og forvirring. Det er jo for fanden bare kroppe! Jeg var selv en af de piger der aldrig gik i bad efter idræt (var dog ikke særlig sej) fordi jeg var usikker. Som voksen har det virkelig været en befrielse at gå i bad efter træning og se de mange forskellige kroppe i omklædningsrummet i alle størrelser og former 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caroline Thorsfelt

   Hej Anna.
   Tak for din kommentar. <3..
   Det er sejt at du som voksen, bare kan smide tøjet og hoppe nøgen ud i badet, det kunne jo godt have sat sig på dig, og du derfor stadig ikke kunne lide det. Du er jo smækker lækker søde 😉 …
   Rigtig god dag, vi ses forhåbentlig snart igen.
   Kram

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nej nej nej vi skal for alt i verden ikke fjerne fællesbade i folkeskolen. Det er med til at ‘afsexualisere’ nøgenhed og bidrager til at børn ser diversitet.

  Det er jo ikke super sjovt når man selv er ung og skal igennem det, men det er virkelig værdifuldt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caroline Thorsfelt

   Hej søde Anneli.
   Jamen jeg er helt enig med dig, jeg mener helt bestemt også vi skal beholde det, tror det gør det værre at fjerne det. Ved desværre at nogle folkeskoler har fået fjernet kravet, og snart så breder den bølge sig, og det kommer der ikke noget godt ud af… ØV!!

   Rigtig god dag.
   mvh
   Caroline Thorsfelt

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kan vi ikke, den næste generation, sætte en stopper for det pjat? Mon det overhovedet er muligt?

   Ellers må vi tage i svømmehallen med børnene og bruge upassende lang tid med dem i badet

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Jeg er enig i mange af de ting du ellers skriver på din blog, men der er jeg altså ikke her.
  Her bør du, efter min mening, se længere end kun dine egne erfaringer. Ikke alle går i en klasse hvor man har respekt overfor hinanden og deres kroppe!
  Da jeg gik i folkeskolen og til dels i gymnasiet blev der hurtigt(!) peget fingre og hvisket i krogene, hvis man ikke så ud som de andre – hvilket ikke var fedt. Så det der med at man er flov over sin krop, er altså ikke altid sagen – eller det kan det jo blive når man nok gange har set folk pegefingere af en.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caroline Thorsfelt

   Hej Camilla.
   Jeg forstår dig fuldstændig, og det er nemlig derfor det er så svært. Men jeg tror desværre ikke at det hjælper at fjerne fællesbadet, det handler om samfundets udvikling, og tror ærligt ikke at skolerne ved hvad de skal gøre, og derfor så vil de bare fjerne badet, men tror ikke det gøre mere gavn, desværre..

   mvh
   Caroline

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie Ankerstjerne

  Jeg vil give dig fuldstændig ret. Jeg synes heller ikke at man bør afskaffe fællesbadet, især efter en svedig idrætstime.
  Men jeg kan også godt forstå, hvis unge piger er usikre omkring deres krop, i hvert fald hvis de gik på min tidligere folkeskole. Her var der én pige som sladrede til drengene omkring de andres kønsdele og vægt, hvilket er noget svineri!! :pensive: :angry:
  Jeg håber virkelig også, at man kan lære unge piger, at body shaming er fuldstændigt forkert og igen fortælle, at alle kropstyper er smukke og dejlige :blush:

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caroline Thorsfelt

   Hej Sofie.
   Ej hvor var hun dum, det var da ikke sødt gjort. Men jeg tror det er fordi skolerne er magtesløse og ikke aner hvad de ellers skal gøre, men det kommer ikke til at hjælpe nogle, desværre.. 🙁 ..
   Forhåbentlig finder de på en bedre løsning..

   Tak for din ærlige kommentar.
   mvh

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vind en rejse til Italien..