don't let your mind, bully your body..

Cowspiracy.. Vi æder os selv ihjel.

 photo 34d1788aaca2f8deacb9576c2ca137f2_zpssl2bm44u.jpg

Theis fik en idé, jeg hoppede med på den. Han spurgte om vi ikke skulle holde en vegetarisk uge, hvilket var vildt underligt, fordi han elsker kød, ligeså meget som jeg.
Men” challenge accepted”, og vi prøvede. Det kom sig af, at vi havde snakket med min søster, som er uddannet skolelærer, og hun ville undervise børnene om Cowspiracy . Jeg havde aldrig hørt om det før, men det skal jeg lige love for jeg kom til.
Cowspiracy, vender op og ned på alt hvad jeg troede var dårligt for vores planet.
Har altid fået af vide at vi skal passe på vores planet, køb økologisk, spar på vandet, køb energisparende pære, sluk lyset, kør på cykel i stedet for i bil osv osv.
Aldrig, A L D R I G, havde jeg tænkt på at det er vores landbrug, der er den største skyld i vores planets undergang.
Det er så skide skræmmende, at jeg fysisk fik hovedpine, kvalme og ubehag i maven. Dokumentaren om Cowspiracy kan ses på Netflix, og hvis du spiser kød, eller lever som veganer elller vegetar, så se den dokumentar, det vender op og ned på alt.

Her er nogle eksempler fra dokumentaren, jeg blev chokeret over: 

– 91% af tabet af regnskoven i Amazonas op til idag, er på grund af opdræt af husdyr.

– over 28 milliarder dyr, blev fisket op af havet sidste år

– Mellem 40-50 millioner hajer hvert år, dør på fiskeliner og i fiskenet som “bifangst” .. For at det er nemmere at fiske, tager de et kæmpe net ned i vandet, på den måde går det hurtigere. Men på den måde fanger man også fisk, man ikke skulle fiske op, det bliver kaldt for “bifangst”. Det er ligesom hvis man taget et kæmpe net up på savannen, for at fiske gazeller, men i nettet fangede man også elefanter, løver, giraffer og zebraer. Men dem fjerner man bare, fordi det var kun gazellen man skulle have. Det er der jo ikke nogle der ville tolerere.

– Eksperterne siger at i år 2048, vil der ikke være fisk i vores hav.

– En hektar regnskov bliver fjernet, hvert sekund.

– Palmeolie er ansvarlig for at 26 millioner hektar regnskov er blevet ryddet. Tænk på det næste gang du spiser din nutella mad..
Landbruget står for 136 millioner hektar ryddet regnskov.

– For at producerer 4 liter mælk, kræver det op imod 4000 liter vand!

– Næsten en trediedel af planetens areal er ved at blive til ørken, hovedsageligt på grund af græsning til husdyr.

– At fodre en person på en plantebaseret vegansk kost i et år, kræver blot en sjettedel af en hektar.
At fodre den samme person på en vegetarisk kost, det inkluderer æg og mejeriprodukter, kræver 3 gange så meget land.
At fodre en gennemsnitlig amerikaners kost, bestående af kød, mælk og æg, kræver 18 gange så meget land.

Vi spiser os bogstavelig talt ihjel. Jeg ved ikke hvor jeg skal begynde, jeg får bogstavelig talt kvalme. Jeg har gået og følt mig god, fordi jeg køber økologisk, og tænker på miljøet, men de økologiske dyr skal jo have lige så meget vand og mad, som de ikke økologiske. Det er totalt mind blow information for mig, kald mig åndssvag og naiv hvis du vidste det, men jeg er fuldstændig blæst bagover, på en virkelig ufed måde.
Hvis vi stoppede med at spise kød, så ville vi også stoppe med at opdrætte kører, grise, får, høns. Vi ville ikke holde dem i fangenskab, fordi vi skulle ikke bruge dem til slagtning. Så ville vi ikke skulle rydde skov for at give dem mad, det ville de selv finde. Så ville træer vokse frem igen. Det er uamindelig tankevækkende, og skræmmende.
Du kan ikke kalde dig for miljøkæmper, og stadig spise kød“, det siger de i dokumentaren, og der må jeg give dem ret. Jeg elsker kød, og gerne masser af det! Kunne snildt spise en bøf til morgenmad, med bacon til. Men tanken om kød, giver mig kvalme nu. Jeg har levet en uge som vegetar, sammen med Theis, og det har været nemt og virkelig lækkert. Går stærkt og overvejer at blive 90-100% vegetar, ( de 90% er tanken om juleaften uden flæskesteg ) ..
Nu har jeg så brug for jeres hjælp, især hvis du lever som vegetar eller veganer. Skriv til mig omkring det, har det været svært? nemt? irriterende? Hvorfor gør i det?
Og.. kendte i til cowspiracy?

 photo ffff_zpspqoskxce.png

 photo ffjfjfj_zpsjdygkzbo.jpg

Følg mig på Instagram, Bloglovin og Facebook
untitled-13

14 kommentarer

 • AK

  Jeg startede med at leve overvejende vegetarisk i efteråret sidste år efter at have set dokumentaren Forks over Knives, der sætter fokus på de sundhedsmæssige problemer ved kød og animalsk mad og i her for nogle uger siden så jeg så Cowspiracy og jeg må indrømme at jeg bliver så harm, når man ser hvor meget information, der bliver tilbageholdt pga. lobbyorganisationerne. Jeg er vildt foraget, når organisationer som Greenpeace (som bliver nævnt i filmen) er i lommerne på landbrugsorganisationerne og ikke engang vil udtale sig om problemet – det er jo netop formålet med NGO’erne – at de ikke skal være partiske.
  Anyways – jeg synes faktisk ikke at det er noget problem at leve vegetarisk, jeg spiser kød, hvis jeg er ude og der ikke er andet – eller hvis der er noget jeg virkelig har lyst til, men jeg arbejder på at begrænse det til et minimum. Næste projekt er så at udelukke de animale produkter, som æg, mælk osv. Mælkeprodukter er ikke svære synes jeg, da jeg i forvejen har undgået det over længere tid, men æg og ost er rigtig svært for mig.
  Jeg synes filmen viser ret rydeligt at vegetarisme langt fra er nok og efter at have læst adskillige artikler om bl.a. mælkeproduktionen væmmer jeg mig efterhånden ved mælkeprodukter. Veganisme er faktisk enormt spændende og man kan altså lave det meste mad hjemme, man skal bare være kreativ – problemet er når man er ude synes jeg. Udvalget af veganske cafeer og restauranter i Danmark er jo nærmest lig 0 – hvorimod både Tyskland og Sverige er meget længere fremme.

  Jeg er glad for at du har fået øjnene op for Cowspiracy og jeg håber at høre mere om jeres nye livsstil på bloggen 🙂

  //AK

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Jeg lever vegansk, fordi det jo er lige dp slemt for naturen og miljøet at spise mælkeprodukter eller æg, som det er at spise kød. For mig gav det ikke mening at leve vegetarisk. Det er så let og lækkert at leve vegansk! Stort set alle butikker sælger idag plantemælk og veganske køderstatninger. Der er et hav af veganske madblogs

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg lever vegansk, fordi det jo er lige dp slemt for naturen og miljøet at spise mælkeprodukter eller æg, som det er at spise kød. For mig gav det ikke mening at leve vegetarisk. Det er så let og lækkert at leve vegansk! Stort set alle butikker sælger idag plantemælk og veganske køderstatninger. Der er et hav af veganske madblogs og en super god vegansk Facebook-gruppe (((VEGANSK))) mad.
  Spørg endelig, hvis du vide noget om livet som veganer 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg har længe overvejet at droppe kødet, og efter jeg så netop den dokumentar tog jeg springet! Jeg synes det er fatastisk 🙂
  Jeg gør præcis som AK 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristina

  Hej Caroline. FEDT, du har fået øjnene op for hvad industrien gør for jorden. Men et af problemerne ved at spise dyr er miljøet. Et andet er dyreetik. Jeg synes, du skal prøve at se “Eathlings”. Man kan finde den på nettet.
  Det kød, folk spiser, er LIGET af et dyr, som er været skåret i stykker. Altså. Jeg sætter aldrig tænderne i kød eller fisk igen. Det dyr har haft tanker og forestillinger om livet. Jeg er vegetar og kommende veganer. Komælk er beregnet til kalve – ikke til mennesker! Kalve bliver taget væk fra deres mor, og kalvens mor sørger! Hvis du ser kalve med deres mor på en mark, så læg mærke til, kalvene ofte går med deres mor – de holder af hinananden! Og de bliver taget væk KUN for at menneskene skal bruge mælken. Og den mælk er endda beregnet til kalve, som skal vokse sig store, så det er ikke engang sundt. Det er muligt at få nok calcium gennem vegansk kost.
  Jeg er så glad for at flere og flere får øjnene op for vegetar/veganer-verden!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristina

  Jeg glemte at skrive, jeg synes, det er meget nemt at leve vegansk/vegetariskt. Veganske produkter vokser voldsomt for tiden. Bare se i tilbudsaviserne. Der kommer flere og flere veganske produkter. I stedet for mælk i havregryn, bruger jeg risdrik eller soyadrik. Humus har jeg altid i køleskabet. Og så eksperimenterer jeg ofte med linse-supper, falafler osv. Det er værd at forsøge! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  Jeg blev vegtar i december 2014 og havde det også lidt svært ved at skulle undvære flæskestegen juleaften, men det gik helt fint.
  Jeg kan også tilslutte mig at du skal se “Forks over Knifes” på Netflix. Jeg så den ca. En måned efter at jeg blev vegetar og overvejede så derefter at blive veganer, men grundet lidt dårlig psyke har jeg istedet skruet meget kraftig ned jeg er ude er det kun kød jeg siger nej tak til.
  Jeg har endnu ikke set hverken “Cowspiracy” eller “Earthlings” men så snart jeg har det bedre er der helt klart noget jeg skal se.
  Bloggeren “Kærlighed og Kikærter” har altså rigitg mange gode veganske opskrifter.

  Da jeg selv er bosat i Odense ligesom du kan jeg fortælle The Burger (i gågaden) har en ret god vegetar burger, som jeg har fået et par gange efterhånden. Og Peach Pit (overfor Riceteria) har en god vegetar pizza.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marija

  Hej Caroline 🙂
  Cowspiracy er en fantastisk film, men sikke et chok man får, når man indser hvad der egentligt foregår!
  Noget som har hjulpet mig igennem en masse spørgsmål, som evt. kunne interessere dig, er en YouTube video af Gary Yourofsky: https://youtu.be/es6U00LMmC4
  Personligt synes jeg, han går godt igennem det sundhedsmæssige, miljømæssige, og etiske ved en plantebasseret livsstil.
  Her på søndag, d. 1. November, er der tilfældigvis international veganer dag, og i den forbindelse holder ‘Mad med medfølelse’ arrangementer rundt omkring i landet, hvor man sikkert kan blive lidt klogere på feltet,samt smage på noget lækkert mad

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Til det du sætter op her så er det altså ikke nok ‘kun’ at blive vegetar. Hvis vi stopper med at spise kød, så er der ikke brug for slagtedyrerne, det er rigtigt. Men en stor del af landbruget er jo også f.eks. Malkekøerne.
  Så hvis vi skal af med alle landbrugsdyr, så er det nødvendigt at alle bliver veganere. Og ikke kun vegetarer 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] har lige lånt tekst fra Caroline Thorsfelt, om nogle af de skræmmende facts fra dokumentaren: – 91% af tabet af regnskoven i Amazonas op […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sandra

  Jeg er veganer på 9. måned nu. Tog beslutningen fra en dag til en anden og jeg har ikke set mig tilbage siden. Har aldrig følt mig sundere (og gladere!).
  Cowspiracy er så frygtelig skræmmende, at min bønnebøf blot smager endnu bedre. Fandme nej, om jeg vil vende det blinde øje til og smadre planeten for mine smagsløgs skyld. Jeg har altid været glad for kød – men jeg savner det ikke. Jo længere jeg lever vegansk, desto mere distanceret bliver jeg til tanken om at spise animalske produkter. Jeg vil simpelthen ikke byde planeten, dyrene eller mig selv det.

  TAK for at tage det her emne op! Det er SÅ vigtigt!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Elizabeth

  Jeg har selv været vegetar i et år, og her de sidste måneder, har jeg prøvet at leve vegansk, og kan ikke andet end at anbefale det! Ingen dyr lider, det gavner miljøet, og ens energi og sundhed er i top. Go for it!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Cowspiracy ændrede også alt for mig! Så den i slutningen af august og siden der har jeg levet vegansk 🙂 . Jeg savner hverken kød, ost eller æg – tænk en hjemmelavet pizza smager skidegodt, selv uden ost 😛 . Men når det så er sagt, så har jeg aldrig rigtigt været den store kødspiser.
  For mig handler den veganske livsstil om ikke at skulle være en begrænsning – jeg vil stadig gerne kunne spise hos andre og tage ud og spise uden at skulle være for besværlig, så det bliver det nogen gange til vegetarisk og ikke vegansk – jeg syntes ikke man skal være totalt fanatisk 🙂 Dog nævner jeg for folk at jeg ikke spiser kød, og nogen gange har jeg selv har falafler eller noget med, når de andre spiser kød.
  Som nogen af de andre nævner er der mange erstatsningsprodukter, men mange af dem indeholder soya, så vegansk ost, pølser, mock duck etc. er ikke noget jeg har lyst til at spise (personlig præference), men jeg bruger mandelmælk på mine havregryn om morgenen og har købt en plantemagarine i stedet for smør og ellers spiser jeg en masse grønsager og mest plantebaseret 🙂 .

  Desuden er der mange der veganere og vegetarer der spiser high carb, da du ikke længere får noget energi ind fra kød, så for at få nok kalorier ind og have energi nok til at komme igennem dagen, er ris, rodfrugter, quinoa, kartofler, bønner, linser etc. en god måde til at få indtaget nok kalorier i løbet af dagen 🙂

  Der er mange gode opskrifter at finde på maanebarnet.org og Mia Gardum som blogger på gardum.dk poster også en masse lækre, plantebaserede opskrifter 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristian

  Der er desværre, så mange faktuelle og grafiske fejl i “Cowspiricy”, se DR’s Detektor om den.

  Og meget af det, kan ikke sammenlignes med Danmark. Og slet ikke “dyrevelfærden”, som nok er det bedste i verden her hjemme.

  Samt alt det med regnskoven, ikke er helt sandt.

  Altid godt at være dobbelt kritisk 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

don't let your mind, bully your body..