5 ting jeg er sikker på, i mit liv..

Fællesbadet skal blive!

imageJeg har skrevet om det før, og nu gør jeg det igen. Jeg er nemlig blevet kontaktet af en journalist fra Berlingske, der skal lave en artikel om unge pigers forhold til fællesbadet. Dette handler både om folkeskolen og på gym. Hun har læst dette   indlæg jeg skrev sidste år, og ville høre om jeg kendte nogle folkeskoler eller gymnasier hvor fællesbadet har været oppe til debat.

Jeg er mildest talt rystet over, at man overhoved kan få det på tale.. At afskaffe fællesbadet efter idræt. Jeg ved at det er dels fordi mange kvinder/piger ikke er trygge i deres kroppe, og derfor har de ikke lyst til at vise den frem. Jeg spørger bare mig selv: hvis vi ikke får lov til at se på andre nøgne mennesker gennem vores opvækst, hvordan skal vi så vide hvordan kroppen ser ud? 

Hvis jeg ikke gik til håndbold som lille, og så andre nøgne piger på min alder, så kan det være mit billedet af kvindekroppen var meget anderledes end den er nu! Hvis vi ikke får lov at se forskellige bryster, numser, maver, tissekoner .. Jamen så har jeg da en frygt for, at de eneste kvinder vi kan sammenligne os med, det er dem fra diverse blade og film. Og jeg har en endnu større frygt for at dette allerede er tilfældet! Vi sammenligner os selv med modeller og kvinder på Instagram. Unge piger… Børn på 12 år, der ikke tør vise sin krop frem.. Niv mig i armen altså!

Skoler har lavet forhæng mellem badende, så pigerne ikke kan se hinandens kroppe. Skoler har lavet “badehold” så piger ikke behøver vise deres krop til nogle de ikke er trygge ved! Vi havde et badeforhæng på min skole, men det var til piger der havde mentruation, eller havde en tro som gjorde at de ikke måtte være nøgne. DET ER DA TIL AT FORSTÅ!

Vi er blevet så nøgenforskrækket.. Vi er bange for det hylster vi er født i, og jeg er rystet!

Piger og drenge, mænd og kvinder, har godt af at se “normale” kroppe! Se at vi alle er forskellige, og vi alle ikke kan ligne hinanden! Jeg legede sæbekamp i fællesbadet til håndbold med pigerne, vi løb nøgne rundt uden at tænke over noget. Nogle var buttede, andre var ikke. Vi var alle forskellige.. Og jeg knuselsker mine forældre for at give mig et narveligt billedet af krappen! Jeg har da været i bad med mine forældre ( nøgen ), min mor gik tit rundt nøgen i mit barndomshjem, det var der intet underligt i! Det har også gjort, at jeg på intet tidspunkt har følt mig usikker eller utryg i min egen krop, i fællesbadet efter idræt. Jeg kan ikke styre denne her debat, men den skræmmer mig. Tænkt at vi ikke føler at vi er gode nok, på det tidspunkt hvor vi er allermest os selv.. Hjælp!

 

image

Følg mig på Instagram, Bloglovin og Facebook
untitled-13

8 kommentarer

 • Christina

  Hej Caroline. Jeg plejer ikke at kommentere, men lige det her emne kan jeg mærke rammer.
  Jeg er super enig i dine tanker om, at vi skal se nøgne mennesker og få et bedre forhold til kroppen.
  Desværre går jeg bare ondt i maven ved tanken om fællesbade. Efter at være blevet mobbet i mere end 10 år, hvor især min krop blev kommenteret, så var fællesbad et helvede! Den mobning har gjort mig mere usikker på min krop end noget andet.
  Jeg er så bekymret for den kropsforskrækkethed som der er i dag, og det pres der er på den perfekte krop. Jeg er selv ramt af det pres, men min egen erfaring fra de bade gør at jeg ville juble over at kunne få forhæng og privatliv efter idrætstimerne, dengang jeg gik i skole.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caroline Thorsfelt

   Hej Christina.
   Jeg forstår dig fuldt ud! Og det har absolut ikke været en og oplevelse for dig med fællebade. Jeg mener dog at det vil gøre mere skade end gavn at fjerne dem! Istedet burde man bruge flere resurser på at lave noget med pigerne i klassen for at undgå mobning, selvom det nok bliver svært..
   Tak for din kommentar 🙂 ..
   Rigtig god aften!
   Mvh Caroline Thorsfelt

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kirstine

  Hejsa,
  Jeg er så lige stik modsat. Jeg er så glad for, at der endelig bliver sat spørgsmålstegn ved fællesbade som det eneste saliggørende og rigtige. Lige så meget som forskellige kroppe alle er rigtige, så er menneskers ret til at føle forskellig grad af blufærdighed lige så rigtig, og hvorfor er det tvungne fællesbad det eneste rigtige? Det har før været en nødvendighed pga. Dårlige badeforhold i små lejligheder, men sådan er jo heldigvis ikke mere. Det må da være et hvert menneskes ret at bestemme, hvem det vil vise sig nøgent overfor.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Det har du nok ret i. Generelt er det mange ting, der kunne forbedre unge piger/kvinders syn på sig selv. Eks. at medierne viste flere forskellige kvinder som en del af normalen, og ikke kun som “se her, en overvægtig kvinde, der rent faktisk kan lide sig selv..” Ideelt set fik man bugt med mobningen, opbygget alles selvtillid og skabte et samfund, der var mere rummende. Det du gør her på din blog er et kæmpe skridt i den rigtige retning til det 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Din ophøjning af hvad fællesbadet gør for os piger/kvinder er meget fin, men jeg tror ikke på, at fællesbadet er så vigtigt (mere medierne/blogs/modeller der har en kæmpe betydning). Tilgengæld så kan børn (og senere unge) være virkelig onde overfor hinanden (fordi de er så ærlige), hvis de ser noget i fællesbadet som er anderledes! Og jeg må indrømme at din ophøjning af fællesbadet tyder på, at du (som det også ligner på din blog) har en krop der er “normal” og flot. Jeg har prøvet så mange gange i fællesbad i min barndom/ungdom at få grimme kommentarer om min krop fordi jeg var tidligt udviklet og senere fordi jeg har rigtig mange former! Min lillesøster har derimod en mere “normal” krop og når jeg sammenligner os har vi jo fået samme opdragelse men hun på ingen måde blufærdig og er nærmest ligeglad med hvem der ser hende nøgen. Derimod har jeg det stadig lidt ambivalent med fællesbade og gør det kun efter fitness hvis jeg fx skal direkte i skole efter træning. Vil helst gerne undgå fællesbadet (dog ikke i så stor grad som da jeg var yngre), men det er altså ikke fordi jeg har det dårligt med min krop!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  WHAAAAT, ej det må da være en joke var min første tanke. Jeg kan virkelig ikke se hvad det skal gøre godt for. Jeg er af den overbevisning, at det er sundt at se andre kroppe. Det er på den måde man ser, at bryster ser ud på mange forskellige måder, at nogen kvinder er tykke, andre tynde, andre midtimellem. At kvindekroppen er en foranderlig størrelse. At gøre det så ensporet, at man udelukkende fokuserer på sig selv og sin krop, tror jeg virkelig ikke er sundt. Dermed ikke sagt jeg synes det var lige sjovt til gymnastiktimerne i slutningen af folkeskolen, at skulle klæde om foran de piger som havde flotte bryster, og jeg med mine små lettere banan-agtige bryster, men det var med til at presse mig ud af komfortzonen og se at der altså ikke sker noget ved det. Jeg tror også meget det handler om stemningen, og at lærerne er gode til at fortælle at alle altså ikke er ens, og at det er okay. Ligeledes er jeg vokset op i et hjem, hvor man vadede gennem huset halvnøgen, eller godt kunne gå på toilettet mens far var i bad – også mens vi blev ældre. Alt dette har været medvirkende til, at jeg idag intet problem har med at vise mig nøgen, fordi jeg har set hvor forskellig kvindekroppen er – og så også fordi jeg langt hen ad vejen accepterer min krop, både da jeg vejede 80 kg., og nu hvor jeg vejer 63 kg.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kiki

  Jeg faldt lige over dette indlæg, og selvom det er et par uger gammelt, har jeg lige lyst til at knytte en kommentar til det.

  Fællesbadning har eksisteret i flere årtier, og hvis argumentet med at fællesbadning skulle være sundt, fordi man ser flere forskellige naturlige kroppe, og det skulle gøre forholdet til ens krop mere afslappet, så skulle man jo tro at alle i dag hvilede i deres krop og var ligeglade med at andre så dem nøgne.
  Men det er børn og unge jo ikke – tværtimod. Så hvad nu hvis fællesbadning ikke har gavnet, men rent faktisk har skadet?
  Jeg er enig i at det er sundt for børn og unge at se forskellige kroppe, men jeg tror også at det er vigtigt at det foregår i trygge rammer, med folk man stoler på. Men det er ikke sikkert at de trygge rammer findes i skolen.

  Jeg synes det er dobbeltmoralsk at man lærer børn og unge at det er vigtigt de sætter grænser, for hvad de synes er trygt og føles godt – men så samtidig fjerner deres rettigheder til at sætte grænser for hvem der må se dem nøgne, med tvungen fællesbadning.

  Måske er det på tide at man i stedet for at holde fast på at fællesbadning nødvendigt og sundt, begynder at respekteres børn og unges grænser for deres kroppe. Det tror jeg egentlig at vi kommer længere med 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

5 ting jeg er sikker på, i mit liv..