uge 44.

Hvad ville du have gjort?

IMG_3241Jeg oplevede noget bizart i Netto forleden. Noget der har siddet i min krop de seneste par dage, jeg er i tvivl om jeg har ved “med” til at sjæle fra min lokale købmand, eller hjælpe en stakkels mand?

Jeg gik i Netto søndag aften for at købe toiletpapir, jeg stod og kiggede på deres udvalg, da jeg så en lille pakke med 8 ruller ligge på jorden, jeg kunne ikke finde dens pris, så jeg gik hen til prisscanneren. Idet jeg går rundt om søjlen til prisscanneren, ser jeg en mand der propper chokolade ned i hans taske. Han får et chok og rykker lidt på sig, så jeg kan komme til at tjekke min pris – 10 kr, den hapser jeg da!
Jeg går lidt videre men så går det op for mig hvad jeg så. “Måske brugte han bare tasken som kurv fordi der ikke var flere ved indgangen” – tænker jeg lettere naiv. Jeg går rundt og kigger på ham igen, han ser træt og slidt ud. Hans tøj er snusket og han ligner en der ikke har været i bad i rigtig lang tid. Han får øjenkontakt med mig, og jeg får mest af alt lyst til at give ham en krammer. Hans sko er slidte og hans bukser er meget for korte til ham, tasken han har om skulderen synger på sidste vers. Jeg danner mig hurtig et billede af ham, jeg putter ham i en kasse som jeg ikke aner om han høre til i, men jeg tænker: “hjemløs”.

Han går mod kassen, og jeg følger efter ham. Jeg ved at hvis han vil forlade Netto uden at betale, så skal jeg jo melde det til en medarbejder. Han ser mig, og går en runde rundt om brødet, for at “slippe af med mig” gætter jeg på. Jeg går mod den ene åbne kasse og lægger mine vare op på båndet, jeg ser ud af min øjenkrog at han går mod den anden kasse, uden at lægge chokoladen op på båndet, det bliver i hans slidte H2O taske. Jeg prikker til kassemanden og siger: “øhm, undskyld..” også når jeg ikke videre, fordi jeg får øjenkontakt med manden igen, han kigger på mig og hans øjne råber: “Please, lad være…”. Mit hjerte hamre, og jeg kan ikke formulerer flere ord til kassemanden der stadigvæk kigger på mig. Jeg betaler mine 3 vare som består af øko æbler, rugbrød og toiletpapir (hvilket ikke er relevant for historien), jeg stormer ud af butikken i en høj fart for at finde manden. Jeg ville fortælle manden at jeg selvfølgelig nok skulle betale for hans chokolade, så han ikke behøvede at stjæle dem – men jeg kunne ikke se ham i mørket.

Min mave slår knuder og jeg kan tydeligt mærke mit hjerte slå oppe i halsen. Jeg kan ikke finde ud af at være i min krop efter den oplevelse. Hvorfor sagde jeg ikke noget til kassemanden? Jeg aner jo ikke om han har mange vare nede i den H2O taske, eller om det var handlede om lidt chokolade. Uanset hvad så sjal han dem, og jeg var vidne til det uden at gribe ind.

Jeg gik hjem og fortalte Malte om det med rystende stemme. Jeg kunne simpelthen ikke lade den episode glide af mig. Jeg aner ikke om han er hjemløs, eller om han altid stjæler vare nede i Netto, jeg ved ikke om jeg er “medskyldig”, eller om jeg faktisk gjorde det “rigtige”? Hvad er det rigtige også, det er vel ikke altid sort og hvidt i sådan en situation.

Jeg ved stadig ikke om jeg handlede rigtigt eller forkert. Jeg blev også lidt irriteret på Netto, hvorfor har de ikke bedre sikkerhed i deres butik, det kan da ikke være mit problem at skulle tage stilling til sådan en svært ting kl 19 om aftenen.

Jeg ville nok have ønsket at jeg havde smidt mine vare da jeg så ham gå ud, og fortælle ham at jeg nok skulle betale. Men igen, er det også det rigtige? …

Hvad ville du have gjort i sådan en situation?

Følg mig på Instagram, Bloglovin og Facebook
untitled-13

20 kommentarer

 • Louise

  Hvis han ER hjemløs, og jeg var dig, ville jeg lade ham gå…… Eller betale for ham. Men forstår dig godt. <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caroline Thorsfelt

   Den er bare svær. Jeg aner jo ikke om han var hjemløs. <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Troels

  Hej Caro.
  Man skal vælge sine kampe med omhu og det redder ikke nogens dag eller gør verden til et bedre sted, at vi træder på de svageste og trækker dem igennem flere pinsler. Du har gjort rigeligt ved at “tage ham i det” og ramme ham på moralen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caroline Thorsfelt

   Hej Troels.
   Enig. Jeg håber også jeg gjorde det “rigtige”.

   Tak for din kommentar.
   God dag.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Jeg har været ude for en episode lignede det her..
  Jeg handlede i Kvickly en aften, og på vejen ud så jeg en mand putte 3 pakker småkager ned i en nettopose. Jeg går hen til kiosken, og fortæller det til en medarbejder, som straks får fat på chefen, og tager manden med ind bagved. Jeg går ud af butikken, og der får jeg øje på en stak Hus Forbi og en taske. SÅ kan jeg pludselig regne ud, hvem det var jeg lige havde ”anmeldt’..
  Jeg fik så dårlig samvittighed over at have sagt det – jeg ville 100 gange hellere have spurgt ham, om jeg ikke måtte betale for småkagerne. Men samtidig er jeg, ligesom dig, splittet. For hvis jeg ikke havde sagt noget, havde jeg jo været med til at stjæle – men man må jo heller ikke stjæle. Den er bare svær synes jeg!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caroline Thorsfelt

   Hej Charlotte.

   God historie, tak for den. Jeg forstår dig godt, det er også en øv situation.

   Den er mega svær, fordi det handler meget om medmenneskelighed.

   Tak for input.

   God dag <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeanette

  I dagens Danmark har vi mange sørgelige tilfælde. Jeg kan godt forstå du fik ondt af manden, da du formoder han er hjemløs. Men selvom man er hjemløs eller hvad man er giver det ingen, ret til at stjæle. Og ingen er tvunget til at være hjemløs i Danmark. Alle kan få en form for økonomisk hjælp. Jeg er ikke hjerteløs overhovedet, men jeg ville aldrig give manden lov til at stjæle fra andre, hjemløs eller ej.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caroline Thorsfelt

   Hej Jeanette.
   Tak for din kommentar, jeg er helt enig med dig.

   Men jeg havde så få sekunder til at reagerer, og jeg valgte at følge min mave fornemmelse..
   Jeg ved ikke om jeg ville have reageret anderledes hvis jeg havde fået længere tid til at tænke over det.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Hej Caroline.
  I mine øjne handler dette ikke blot om, hvad der er lovmæssigt rigtigt og forkert. Nej, man må ikke stjæle, men som du selv skriver, så er det jo ikke sort og hvidt det hele. Denne episode handler langt mere om etik. Jeg forstår dine tanker og havde formegentligt handlet ligesom dig. Fordi man kommer længere med at gå op i mennesker frem for “små” regler… Du forstår nok, hvor jeg vil hen 😉
  Ps. Tak for at dele dine tanker og oplevelser, der hører med til at have et sensitivt sind. Jeg er selv særlig sensitiv og kan genkende mig selv i mange af dine indlæg. Respekt til dig <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caroline Thorsfelt

   Hej Sara.
   Tusind tak for din fine kommentar <3..

   Du har helt ret, det handler nemlig meget om etik.
   Jeg er glad for du læser med her på bloggen, tak for det.

   Kram <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeanette

  Jeg tror altså jeg havde gjort det samme, hvis jeg havde været i din situation….
  op med humøret, sket er sket og du kan ikke gøre så meget nu :0)
  Hav en god dag ;0)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caroline Thorsfelt

   Mit humør er helt oppe 🙂 .. Det er bare en underlig fornemmelse.

   Tak for din kommentar, god dag til dig 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sarah

  Jeg tror simpelthen at jeg ville være så chokeret over at se en anden person stjæle, at jeg ikke ville kunne gøre andet end at betale for mine varer og skynde mig hjem.
  Jeg synes du gjorde det helt rigtige Caroline! ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caroline Thorsfelt

   Tusind tak Sarah ❤️❤️

   Rigtig god aften til dig!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sandra

  Hej Caroline
  SÅ kunne jeg alligevel ikke lade være med at smide en kommentar (trods jeg har fulgt med på din blog lææænge, dog uden at have smidt en kommentar før – gik lige op for mig).

  Jeg kan godt forstå din tvivl om, hvad der egentlig er rigtigt og forkert, og én ting er jo, hvad man nok bør gøre i en sådan situation, og en anden er, hvad man rent faktisk gør..
  Jeg tror, at det helt sikkert er fordi, at der netio opstår et etisk dilemma for én.. Man ser jo på manden, som du jo beskriver ikke ligefrem ligner en fin Østerbro-borger med job og familie, hvilket jo allerede dér sætter nogle tanker i gang. At han så propper noget i tasken, som du bliver vidne til, er jo en vildt svær situation for dig. Sagen er, at man BØR informere personalet i butikken om dette – men jeg forstår godt, at det ikke er nemt. Hvis man ikke fortæller personalet, om det man har observeret, er man som sådan ikke medskyldig – men du tilbageholder en information som vidne.
  Det er jo altid fint at være bagklog – men jeg tænker også, som du skriver, at det havde været fint at konfrontere ham med det og så i stedet betale hans chokolade 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  I din situation havde jeg helt sikkert set igennem fingre med det. Jeg ville have fået så ondt af manden, at jeg ville have ladet det passere.
  Nej det er selvfølgelig ikke i orden, hverken af ham eller dig, men i sådan en situation har jeg ingen skrubler hvis manden ser ud til at være hjemløs. Netto mærker det næppe, til gengæld bliver mandens dag langt bedre.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sandie

  Jeg forstår dit dilemma, men jeg tror bestemt ikke, at løsningen er/var at betale for chokoladen. Selv hvis manden var hjemløs og du blot ville være venlig og betale for chokoladen, tror jeg at han ville blive utrolig flov over, at en fremmed skulle betale for hans aftensnack. Når vi ser hjemløse og andre “sørgelige” mennesker har vi en tendens til, at kigge på dem med medynk, men måske er det nedladende? Og måske føler de, at de bliver set ned på af andre? For selv hvis han er hjemløs og fattig er han trods alt en mand. Og alle mænd vil gerne klare sig selv og har ikke lyst til at få hjælp af andre – især ikke af kønne piger i Netto. Du gjorde det rigtige. Manden fik sin chokolade, du kom hjem i god behold og Netto mangler en chokoladebar til næste status. Det er en acceptabel slutning på en historie, mener jeg 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Det var den rigtige beslutning ikke at sige noget, synes jeg.
  Hvis han gør det ofte, må butikken opdage det på et tidspunkt, og så må de tage stilling til, hvad der skal ske.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fez

  Live and let live – Hvis han er arm nok til at måtte stjæle, så synes jeg (som du også er inde på) at du skal ha’ mere ondt af ham end Netto – Hvis det havde været fra en lille privat butik eller en privatperson, han havde stjålet, var sagen en anden i mine øjne.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

uge 44.