I kærlighedens tegn.

Lad os snakke om: kropsidealet

img_2119Uha, der løber sgu nærmest koldsved ned af min ryg når jeg skriver ordet: kropsideal.

Jeg så en tråd på Facebook forleden. Det handlede om at Medina er det nye ansigt udadtil for Kari Traa. De har sammen skabt en ny kampagne #wedareyou som du kan læse mere om HER. Der står bla: “..De vil gerne udfordre nutidens ekstreme skønhedsidealer, og de er derfor gået sammen om en forårskampagne, som opfordrer unge kvinder til at turde være sig selv og være stolt af det..”

Jeg har efterhånden ikke tal på, hvor mange mails jeg har fået/får når jeg skriver om at elske og accepterer sig selv. De fleste mails er meget, meget søde men der er altid nogle stykker som skal sætte sig på tværs.
Oftest er det piger/kvinder/damer/hunkønsvæsner der er større end mig, som skriver: ”det er også nemt for dig at sige, du er jo tynd!” eller: ”klart du elsker dig selv, du har ikke skulle kæmpe med vægten!” og: ”Du ved ikke hvor hårdt jeg har haft det, det er nemt for dig!”. I lang tid blev jeg skide sur når folk de skrev sådan noget til mig, hvad i alverden bilder man sig dog ind? Den part forstår jeg stadig ikke rigtig, men jeg bliver ikke sur længere. Jeg får lyst til at løbe til Rødekro for at kramme den stakkels pige der mener at hun har det hårdere end jeg, fordi hun er tykkere end jeg er.

Medina kom lidt i modvind fordi folk var lidt skeptiske over at en tynd kvinde, skulle hjælpe unge piger til at accepterer sig selv. Er det ikke lidt forkert at en så tynd kvinde som Medina skal være et forbillede for unge piger? Især fordi de her unge piger måske sulter sig selv for at se ud som Medina – i manges øjne har hun jo den ideelle krop. Derfor burde de måske have valgt et forbillede som har en mere ”normal” krop, så de unge nemmere kan identificerer sig selv med hende.
Jeg vælger lige at svare på mit eget spørgsmål: NEJ! Selvfølgelig skal de ikke have en anden end Medina udelukkende kun fordi hun er en slank kvinde. Medina er ikke syg, hun er ikke dødeligt tynd (håber jeg), hun har bare en slank krop. Jeg kan godt forstå at den kan være svær at leve op til, men det tror jeg heller ikke er meningen med kampagnen! Du behøves ikke være overvægtig for at kunne snakke om selvaccept. Vi ved ikke om Medina har gået igennem en masse kampe for at accepterer sin krop, vi må bare tro og håbe på at hun er stærkt nok til at kunne få sit budskab ud. MEN, jeg vil så sige at den begynder at blive farlig/svær, når de skriver at de vil “udfordre nutidens ekstreme skønhedsidealer” og så bruge en kvinde som Medina som i mange øjne kan være billedet på netop dette “ekstreme skøndhedsideal”. Jeg håber bare ikke at det er det fokus kampagnen får.

En pige på 80 kilo skriver til et billede af hende selv i undertøj på Instagram: ”Jeg har endelig lært at acceptere min krop, præcis som den er! Jeg har valgt at hvile i min krop, fordi jeg er stolt af den. Det tog mange år og mange kilo, men NU har jeg endelig lært at elske mig selv for den jeg er”.
En pige på 50 kilo skriver til et billede af hende selv i undertøj på Instagram: ”Jeg har endelig lært at acceptere min krop, præcis som den er! Jeg har valgt at hvile i min krop, fordi jeg er stolt af den. Det tog mange år og mange kilo, men NU har jeg endelig lært at elske mig selv for den jeg er”.
Er der forskel? Udover 30 kilo. Har den ene mere ret til at sige det end den anden? Jeg har set det før, oftest så får pigen på 80 kilo beskeder ala: ”Hold kæft hvor er du sej, det er fandme godt gået!” eller: ”det er ikke sundt at være overvægtig, du burde tabe dig for din egen skyld!”. Pigen på 50 kilo får beskeder ala: ”klart du kan sige det, du er virkelig heldig at du er så tynd!”. Eller: ”Det er altså ikke sundt at være undervægtig, du burde tage lidt på!”.

Selvaccept handler ikke om hvad du vejer, men om hvordan du har det inden i. Accept kan du ikke finde hos andre eller på badevægten ude på toilettet. Du kan finde din vægt, dine mål, du kan måle din BMI, du kan få af vide hvor meget fedt du har inde i kroppen, men din accept kan du ikke trække i en automat.

Kropsideal er noget tosset noget, men du kan ikke rigtig gøre så meget ved det. Selvom jeg skriver en masse af de her indlæg, så vil der stadig være piger der higer efter at ligne en tynd model. Kropsidealet er hele tiden i forandring, du kan vælge at ligge under for det eller du kan vælge at accepterer din krop for den den er. Accept kan man ikke blive presset ud i, ligesom du ikke skal presse en stresset kvinde til at stoppe med at ryge, eller en deprimereret person til at indse at han har en depression. De fleste folk skal nok selv se det, nogle ser det først når det er for sent, men du kan ikke presse det ud af dem. Du kan støtte og hjælpe.

Der kan stå 100 mennesker som du elsker rundt om dig, de står og råber ind i dit vinterkolde hoved: ”du er smuk, du er dejlig, du er skøn præcis som du er! Du behøves ikke ændre på noget, anerkend dog din smukke krop og dit smukke indre! Vi elsker dig!”. Problemet er at du ikke høre noget, fordi du ikke hører på dig selv. Hvis du først tager de der åndssvage ørepropper ud som forbinder din sunde fornuft til din hjerne, så prøv at lyt. Lyt.. Lyt til din krop, lyt til dine tanker, lyt til hvordan du har det. Først dér kan det gå op for dig, at det vigtigste kropsideal i verden er dig selv og din egen krop, stop krigen, start kærligheden.. Livet er for kort til andet.

0c3d9f0e-d6a3-404d-818c-82bb7507b2b7

Følg mig på Instagram, Bloglovin og Facebook
untitled-13
   

4 kommentarer

 • Anna

  Jeg er VIRKELIG fan af dette indlæg. Jeg er meget fortaler for, at kropsidealet er usundt for unge, inkl. mig. Men jeg synes, at du har en god pointe ift. det med Medina, og at hun også må være ansigt til kampagnen, selvom hun er slank. Jeg må indrømme, at jeg ikke er heeelt overbevist endnu, men du har åbnet mine øjne omkring det. Så tak!
  Kh Anna fra tyvertragedien.wordpress.com

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ditte NS

  Hej Caroline
  Tak fordi du er en af de stærke stemmer, som blander sig positivt i hele debatten. Det er blogge som din og også helsematildes, som giver mig håb for fremtiden – håb for, at vi på et tidspunkt (gerne snart!) får skabt en hel revolution imod alt det her cirkus omkring kropsutilfredshed og body-shaming.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Selvfølgelig er det at have dårligt selvværd og være ked af sin krop eller tværtimod at være glad og føle sig tilpas i den krop, man har lige gyldigt for såvel “tynde” som “tykke” (kurvede, atletiske, korte ben, små bryster, brede hofter, lange stænger, stor barm, smalle hofter, sixpack, blød mave etc. etc.). Og selvfølgelig er det aldrig okay at underkendes nogens kamp eller fratage dem retten til at være hverken glad eller ked af det. Aldrig nogensinde!

  Men hver gang, vi fortæller hende på 50 kilo, at hun er smuk, hver gang vi sælger træningstøj gennem en krop som Medinas (det ér og bliver jo kroppen, der sælger i en sporttøjsreklame), så fastholder vi det eksisterende kropsideal. Det er skønt, hvis Medina har det godt med sin krop og faktisk ville de sådan ud, uanset hvad idealet var, eller hvis hun ikke skulle stå på en scene eller smide Instagrambilleder op. Men det, tror jeg simpelthen ikke på, får alle de piger med dårlig selvtillid, der har lidt mere fedt på maven, tyndere “tændstiksarme”, kraftigere lår, kortere ben, blødere overarme, færre former til pludseligt at omfavne deres egne kroppe og forstå, hvor smukke de er.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sandie

  WOW….Du siger lige præcis alle de vigtige og rigtige ting man skal fokusere på – hvis man kan.
  Er selv i den kategori som kæmper med at acceptere kroppen som den er og at stole på,at hvis JEG er glad og har det godt- ja så er det fandeme helt perfekt 😊
  Er vild med at følge dig….Du er ufattelig dyb og inspirerende ❤❤

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

I kærlighedens tegn.