Date dig selv..

Miljø-nørd..

img_3701img_3678-2PicMonkey Collage-5Det er blivet “in” at gå op i miljøet, hvilket både er helt tosset men også utrolig lækkert. Det er blevet en lidt modeting, mere end det måske er blevet en værdi-ting.. Men forhåbentlig bliver folk snart klogere.

Jeg har få meget stærke holdninger, men dem jeg har, de er så også boltret fast med verdens største skure, på en bordeplatform midt ude i havet! Når det handler om dyrevelfærd og miljøet, så er jeg ret stålfast på mine holdninger – jeg diskuterer det gerne til luften er ude af mine lunger! Fordi vi er sgu nødt til at vågne op og lugte til problemerne.

Jeg er på ingen måde fanatisk, det er et ubehageligt ord som jeg ikke bryder mig om. Jeg bryder mig ikke om begrænsninger, jeg kan ikke lide når noget i mit liv er “udelukket” – der skal være plads til det meste med få undtagelser.

Jeg er kæreste med en miljø-nørd og sammen har vi et ret miljøbevidst forhold. Det er måske ikke det mest frækkeste at hviske i ens øre inden samleje, men det er da et fint skulderklap.

Jeg syntes det er en meget egoistisk tanke, hvis man slet ikke tænker på hvilket mærke man efterlader på vores planet. Denne her planet skal helst huse mine børns børnebørn, det er mit ansvar at jeg behandler den med respekt. Hvis jeg huser gæster i mit lille sydhavnshjem så forventer jeg også at de rydder op efter sig selv, jeg vil helst ikke have at de smider affald i min sofa. Det kaldes respekt, og det syntes jeg lige vi skal ned og lede efter i vores egen rygsæk!

Jeg læste at der om under 50 år, vil være mere plastisk i vandet end fisk hvis vi fortsætter som vi gør! Så kan man sgu snakke om at befri Willy, bare på en meget mere sørgelig måde. 

For meget miljø snak kan hænge en langt ud af halsen. Jeg ved at folk stopper med at lytte, hvis man tvangsfodre dem med informationer der er skide kedelige at høre på.
Så hvad kan man selv gøre, hvis man ikke ved specielt meget om miljøbevidsthed? Hvordan kan du hjælpe bare en lille smule hver dag? Jeg har samlet de små tiltag som jeg har gjort mig – del gerne dine i en kommentar, så kan de også komme på listen.

1. Tag kortere bade, eller sluk for vandet når du kommer shampoo i.
2. Lad bilen stå og tag cyklen eller det offentlige.
3. Sorter dit affald. Der findes containere til glas, pap, metal, papir mm..
4. Køb mindre mad og smid derfor mindre mad ud.
5. Planlæg din uge med mad, så mindsker du også madspild.
5. Frys mad ned, næsten alt mad kan fryses ned.
6. Køb økologisk (hvis det er for dyrt for dig, så gør det med måde)
7. Spis mindre kød. Kød er en mega “miljødræber”.. Igen så siger jeg ikke at du skal blive vegetar, men spis bare lidt mindre kød. Læs mere HER. og HER.
8. Køb lokalt dyrket mad – så støtter du også din landmand. Følg sæsonens frugt og grønt.
9. Sluk for størmen når du går hjemmefra. Ikke bare på fjernbetjeningen, men på stikkontakten.
10. Køb genbrug. Tøj, cykler, elektronik, møbler mm. Hold evt “tøj-bytte-dag” med veninderne, istedet for at købe nyt eller smid det ud, der er sikkert en kjole din veninde har som du elsker men hun har mistet lysten overfor. Genbrug dine møbler, istedet for at købe nyt, giv noget kedeligt et nyt liv og frisk dit hjem op for en billig penge.
11. Donér dit tøj til Røde Kors, Kirkens Korshær og alle de andre søde mennesker.
12. Formindsk dit brug af parfume – det er dårligt for grundvandet ergo er det skidt for kloden.
13. Giv igen. Støt organisationer som prøver at gøre verden til et bedre sted at være. Du kan støtte denne HER, eller HER, eller HER.
13. Køb nogle gode varme sokker eller et hyggeligt tæppe, istedet for at skrue varmen op på 5.
14. Downloade apps som har fokus på fx. madspild – TooGoodTogo, YourLocal, Ta’ Det, MadSkalSpises.
15. Snak om det. Snak med din venner, familie, kollegaer om det. Du kan ikke klare det alene, sammen er vi stærkere.
16. Organicup til kvinderne når tante Rosa kigger forbi. Læs mere om koppen HER. Du kan også bruge stofbind i stedet for de almindelige, de kan genbruges om og om igen.
17. Nup et stofpose under armen når du skal ned og handle, så bruger du ikke penge på plastikposer.
18. Sig “nej tak” til reklamer og aviser. Læs det på nettet og spar derfor på papiret!
19. Københavnerne har fået WeFood butikker hvor man kan købe billigt mad. Læs mere HER.


Det er vores skyld at vores planet er tapet sammen med plastre, fordi vi ikke har haft respekt overfor den. Også fordi vi ikke vidste bedre dengang, men det gør vi nu – det er derfor også vores ansvar at rette op på skaderne.

img_5348
Mig med min nye gamle cykel! Den er nemlig købt brugt i en cykelbutik i Sydhavnen. Det er bedre for pengepungen og miljøet. 

Følg mig på Instagram, Bloglovin og Facebook
untitled-13
   

17 kommentarer

 • Ann-lie

  Fedt med den liste ☺

  Tænkte lige på Organiccup til kvinder,når det er den tid på måneden. Den må også skåne miljøet. Frem for at bruge tamponer/bind bruges den igen og igen. Den kan anbefales ☺

  https://www.organicup.eu/da/?gclid=Cj0KEQjw5YfHBRDzjNnioYq3_swBEiQArj4pdBl19dMnSW8rBv5BYmR0SXGY77cTmU9F6ouWkpjYVIgaAtO18P8HAQ

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kiki

  Som tilføjelse – hvis man som mig ikke er så meget til cups under menstruation, kan man også bruge stofbind, i stedet for alm bind. De genbruges også igen og igen, og man finder hurtigt ud af at det er mere behageligt end bind der skal smides ud (synes jeg i hvert fald) ☺

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cathrine

  Hej Caroline

  Jeg synes at mange af dine forslag til et mere miljørigtigt liv er fine, dog synes jeg, at du mangler en mere nuanceret argumentation for “økologi” som værende fremmende for miljøet i danmark overfor produkter fra den konventionelle produktion. Men i diskussionen omkring “økologi” er ofte ikke særlig nuanceret, derfor vil jeg prøve at nuancere dette ift. globalopvarmning og miljø

  Miljø og økologisk produktion:
  Fordele:
  – Lavere nitatudvaskning ved malkekvæg
  – mere alsidigt sædskifte på markerne

  Muligvis fordel – vi kender ikke kort og langtidseffekterne
  – ikke pesticider (coctaileffekten på naturen i dette tilfælde)
  – øget biodiversitet

  Ulemper
  – højere nitratudvaskning med svin og høns
  – kræves mere energi i form af maskinarjede på markerne (så maskinerne udleder mere CO2)
  – kan ikke gøre brug af Genmodificiderde Grise, som udleder MEGET mindre fosfat – disse må gerne anvendes i konventionel landbrug

  Vh Cathrine

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caroline Thorsfelt

   Hej Cathrine.

   Tusind tak for input! Jeg har ikke lagt så meget vægt på økologi fordi jeg ville undgå at det blev et for “tungt” indlæg 🙂 .. så vi startede lige blødt ud. Men fede argumenter du kommer med!

   Tusind tak!

   Mvh
   Caroline Thorsfelt

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lise

  Hej
  Dejlig liste – tak for god inspiration:-)
  Jeg har næsten altid en taske/stofpose med. Det gør det nemt at sige nej tak til plastikposer i butikkerne

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caroline Thorsfelt

   Hej Lise.

   Det er en super idé, det gør jeg jo egentlig også altid selv. Jeg skriver det på listen.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Et råd kunne også være at sige nej tak til både reklamer og aviser. Det kan jo læses på nettet 😁

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristina

  Dejligt indlæg! Og meget vigtet emne at sætte fokus på! Personligt tager jeg cyklen overalt i Århus, og skal jeg længere er det med bus. Er også kæmpe fan af Organi-Cup! 👏🏼
  En helt anden vejbane… Hvor er dine herre flotte bukser fra? 😍

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caroline Thorsfelt

   Sådan! Hvor er du god.. Dejligt at høre.

   De er fra Zara, jeg købte dem til januarsudsalg, tvivler desværre på at de stadig er der – de blev revet væk. Måske i Århus? 🙂

   Mange hilsner herfra.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Her kører vi “spar en pose om dagen” – hvis man kan det (og det kan man let) har man virkelig sparet miljøet OG verdenshavene for plastik! Det gælder ikke kun i dagligvareforretningerne, også tøjposer og madpakkeposer kan spares 😜 En virkelig håndgribelig og målbar måde at forbedre sin “miljøprofil”. Lækkert indlæg 👌

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caroline Thorsfelt

   Skide god idé! Det er så smart tænkt.

   Tak for input.

   mange hilsner fra
   Caroline

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Super fint indlæg, du er så sej 😊 Alle burde gå lige så meget op i de ting her som du gør 👏🏻 lige et forslag mere, man kan hvis man bor i Kbh og vil hande miljøvenligt, handle i wefood eller løs Markedet 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caroline Thorsfelt

   Tusind tak, hvor er du bare sød <3 ..

   Det er også en god idé, tak for input.

   Mange hilsner herfra.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla Larsen

  Køb en safety razor, og byt plastik og engangskraber ud. Det er nemt, billigere og ufarligt.
  Køb stål, bambus, glas eller halm sugerør, i stedet for plastik sugerør.
  Spis mindre eller ingen fisk. Chia frø Indeholder over 5 gange så meget omega 3 som laks. For ikke at tale om frøets fantastiske kildeenskaber til fiber og protein.
  Anskaf en keep a cup og drik din to go kaffe i den i stedet for et papkrus.
  Køb lokal, både mad og tøj. Der findes masser Danske firmaer der producere øko Fairtrade tøj. Brug lidt ekstra penge på godt tøj, og derved køber du måske også en mindre mængde. (Tjek my fair shop)
  Find et madfællesskab og støt derved op om de danske bønder og køb mad efter sæson. Det er både bedre for miljøet og bedre for dig, da der er mere næring og smag i sæsonens fødevarer.
  Brug dit tøj til det er slidt. Reparer det og brug det igen. Jo mere tøj Vi aflevere i genbrugen, jo mere er vi med til at smadre lokale tøjbusiness i de lande der modtager vores brugte tøj
  Refuse, reduse, reuse and recycle
  Køb Fairtrade når det er muligt.
  Gengro dine grønsagsrester i dit vindue eller din have. Korriander, selleri, salathoveder er bare nogle af de grønsager der er nemme at gengro.
  Køb sæbe uden indpakning – eller lav din egen.
  Følg zerowaste fællesskaber på Facebook og indtægtskilde for inspiration og hjælp.
  Hvis du ikke er glad for diva/mooncup, kan du købe genbrugelige bind, eller ligefrem selv lave dem. De vaskes og bruges igen og igen.
  Køb eller lav “vatrondeller” i bomuld. Vaskes og bruges igen og igen.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

:lion: 
:grinning: 
:grin: 
:joy: 
:smiley: 
:smile: 
:sweat_smile: 
more...
 
 

Næste indlæg

Date dig selv..