Burde, skal, lyst?

Indsend din historie: psykisk diagnose

giphyPsykisk sygdom/psykisk diagnose/psykisk lidelse. Jeg skal være ærlig og sige at jeg ikke er klar over, om der er ét af ordene der er bedre at bruge end de andre. De er alle sammen ret negativt ladet ikke? Men hvorfor? Folk går jo nærmest otte skridt tilbage, hvis man nævner “psykisk” overfor dem. Tankerne går igang, man føler sig unormal og misforstået.

Men hvad er en psykisk lidelse/diagnose/sygdom? Ifølge Sind.dk, så findes der ca. 450 psykiske diagnoser – WOW?! De 10 mest “almindelige” sindslidelse er:

 • ADHD
 • Angst og fobier
 • Bipolar lidelse
 • Borderline
 • Demens
 • Depression
 • Mental retardering
 • Misbrugslidelser
 • OCD
 • Psykoser
 • Personlighedsforstyrrelser
 • Psykiske udviklingsforstyrrelser
 • Selvskade
 • Skizofreni
 • Spiseforstyrrelser
 • Stress

Jeg skal igen være ærlig og sige, at jeg ikke vidste at der fandtes så mange. Selvskade er på listen. Det er jo ikke frygtelig mange uger siden, at vi havde netop det emne oppe i “lad os snakke om” indlæggene. Jeg tror at der er rigtig mange af os som ikke ved en fløjtene fis om dette emne. Jeg tror også at der sidder rigtig mange mennesker derude, som ikke føler sig mødt i det, som ikke føler sig forstået. Det er et tabu og det bryder jeg mig ikke om. Så kære du – tag tapen fra munden og del din historie med os andre. Har du en psykisk lidelse? Hvilken? Hvordan påvirker den dig? Føler du at vi andre mennesker forstår det? Er du bange? Del det med os – sammen kan vi bryde tabet!

HUSK: dine indsendelser er altid anonyme!

Følg mig på Instagram, Bloglovin og Facebook
untitled-13

2 kommentarer

 • Cecilie Overgaard

  Virkelig en vigtigt emne at tage op! Jeg er selv psykologistuderende og derfor en del mere inde i stoffet end den almindelige dansker.
  Men det er alligevel sjovt hvor godt vi alle kender til “medicinske” og fysiske lidelser, men så lidt til de psykiske.
  Det er som om der mangler respekt for psykiske lidelser, som om det bare er noget folk finder på som undskyldninger for at være i dårligt humør (depression) eller være hyper og have koncentrationsbesvær (ADHD).
  Svaret er nok at psykiske lidelser ikke er noget, man kan se. Derfor er fx anoreksi jo ret alment kendt selvom prævalensen er forholdsvis lav (heldigvis). Alligevel er folks typiske reaktion på anoreksi “hvorfor spiser du ikke bare en burger?” eller lignende – og det understreger bare hvor TYDELIGT det er at mange mennesker vitterligt ikke forstår hvilke mekanismer der er til stede i forbindelse med psykiske lidelser.
  Det er meget sørgeligt og bestemt noget, der fortjener meget mere fokus! Så tak for det!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • ramonchrystian

  Cecilie Overgaard, thanks a lot for the article post.Much thanks again. Fantastic.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Burde, skal, lyst?