Mine fejl og mangler..

Bogklub diskussion: “Papmaché reglen”

img_1679
Der er nu gået en måned og vi skal diskutere Papmaché Reglen af Hella Joof. Er i blevet færdige? Har i fået læst med? Hvis ikke, så er det okay. Det er nemt at sige: “ja, det vil jeg mega gerne være med til! En bogklub lyder lige som noget for mig!”.. Men når det så kommer til det, så har arbejdet været lidt for krævende, børnene har sleeeet ikke ville sove om natten, bibloteket har kun haft ét eksemplar af bogen og man er nr. 39 i køen.. Det er okay. Denne her bogklub skal være hyggelig for alle, man binder sig ikke til noget fordi man sagde “ja” til at være med for nogle måneder siden, da jeg fremlagde idéen. Dette er også en form for prøve, for at se om der overhoved er nogle som vil være med. Hvis jeg sidder alene med mine ord, så er det måske ikke noget jeg gider at lægge kræfter i en anden gang. Men lad os nu prøve at komme igang med denne her diskussion. I har været så gode til at skrive spørgsmål løbende til mig, dem vil jeg prøve at give mit svar på.

Jeg har fundet nogle spørgsmål fra jer af også har jeg selv nogle kommentere til bogen. I må hellere end gerne give jeres mening til kende i kommentarfeltet, så vi kan få en god diskussion op at køre.

Syntes i den var ligeså god som forventet? Jeg blev skuffet. 
– Jeg er vild med bogen. Jeg kan godt lide bøger man kan læse i bider og ikke “binde” sig til for meget. Jeg læser rigtig mange bøger på én gang, så det er rart med en bog hvor kapitlerne ikke hænger sammen. På den måde kan man gå til og fra den som man vil. Der er selvfølgelig nogle af reglerne som jeg er mere vild med end andre, men overordnet set, så synes jeg det er en ekstrem velskrevet, humoristisk og rar bog. Jeg vil dog tilføje at jeg til tider kunne blive lidt irriteret over hendes ualmindelige mange billedsprog. Jeg elsker selv at bruge billedsprog, men når hun bruger en halv side til at beskrive én kvinde, så kunne det godt blive lidt langhåret for mig. Udover det, så er jeg fan!

Når jeg læser, har jeg en Hella-læser stemme i mit hoved – er jeg den eneste, der har det?
– haha, nej! Det har jeg virkelig også. Men jeg elsker også Hellas stemme, den er så varm og mild. Det er det bedste når hun er med i Mads & monopolet!

Jeg elsker Walk the talk reglen! Og især ordsproget “splinten i din broders øje ser du, men bjælken i dit eget ser du ikke “. Hvilken regel kan du/I bedst lide ? Eller hvilken er knap så god?
– Det er også en god regel! Den særning hæftede jeg mig også ved. Jeg har skrevet mine yndlingsregler ned, jeg er bla. vild med “Glimmer-reglen”, fordi jeg elsker glimmer og de små glæder! Der er så mange ting at være taknemmelige for. Så mange ting at sætte pris og glimmer på, det er kun dig som sætter grænserne. Det er en rigtig god huskeregel som jeg virkelig har taget til mig! Ellers er “Reglen om resten” også en fantastisk regel. Den med at være den -ste. Der er altid nogle der er den smukkeste, sjoveste, dygtigste. Det med at man er misundelig på andre, selvom det egentlig er spild af tid. Accepter at hun altid vil få bedre karakterer end dig, men det gør dig ikke mindre værd. Lad hende være den klogeste og lad dig være dig! “Pizza-reglen” er også genial. Vi ved simpelthen altid hvad vi ikke vil have, men hvad vil vi gerne have? Ønsk dig langt væk. Ønsk dig en perfekt kæreste, skønne børn, en lækker lejlighed og et godt hus. I drømme kan alting lade sig gøre, her sætter kun din fantasi grænser. Jeg sad og grinede af bogen da jeg fløj til Manchester med Malte. Især denne her sætning er jeg vild med: “Du ringer jo heller ikke til pizzeriaet og siger: “jeg skal bare have en pizza, den behøver ikke at være med peperoni og ekstra ost. Du kan bare omme det på, du synes”. Hvis man ikke bestiller den pizza, man gerne vil have, så får man den med muslinger og ananas. Det er pizza-reglen i alt sin enkelhed.” Hvad er vigtigt for dig? Hvad vil du gerne have på din pizza? Genialt… Ang. de regler som jeg synes er mindre gode, så hopper vi lige til det næste spørgsmål:

Jeg vil meget gerne høre din holdning omkring, kapitlet med utroskab. Hvad synes du om Hella’s holdning?
– Ja.. Jeg sad og sagde: “nej.. neej… EJ HELT ÆRLIGT!”, da jeg læste side 86. Jeg er dybt uenig omkring Hellas holdning til utroskab. Jeg er meget spændt på at høre hvad i mener om det.
Jeg har snakket med Malte omkring det. Malte og jeg har været sammen i 2 år snart og derfor så vil jeg gerne vide hvis han har været mig utro. Vi har ikke lavet et fælleskøb i en lejlighed, vi har ikke et barn sammen, vi har ikke noget der gør at vi er “afhængige” af hinanden – udover vores kærlighed selvfølgelig. Malte skulle give mig chancen for at tage et valg om jeg vil fortsætte et liv med ham, hvis han har været mig utro. Hvis Malte og jeg har været sammen i 20 år og har børn, hus og villa sammen, så er historien en anden – måske.. Hvis Malte (eller jeg) har været lidt for fuld til en dum fest og har kysset lidt på en man ikke må kysse på, så tror jeg nødvendighed ikke at jeg mener at det skal siges. Til den tid har vi forhåbentlig meget mere at miste, vi har meget mere kærlighed på vores konto. Historien hos mig lyder jo også, at jeg har haft en kæreste som var mig utro, som ikke sagde det til mig, som bare lod det være inde i ham selv. At man har samvittighed til at holde det inde i sig selv, dét forstår jeg ikke. Enten så er du pisse ligeglad med dine handlinger, eller også så vil du virkelig ikke miste den person du har foran dig. Hvis du er ligeglad med dine handlinger og ikke har dårlig samvittighed, så søg læge!
Jeg har ekstrem stærke holdninger til utroskab, der er ikke meget der kan gradbøjes der. Så lige nu, hvor jeg står i mit liv, så er jeg uenig med Hella. Men set fra hendes øjne, en kvinde der kunne være min mor, så forstår jeg godt hendes ord. 50 årige Caroline har nok også mere den samme holdning til Hella end hun har til 26 årige Caroline. Derudover så E-L-S-K-E-R jeg hele den der scene der udspiller sig ved skilsmissereglen, pisse godt formuleret og jeg får så ondt af “Bella”.

Hvorfor hedder bogen egentlig “Papmaché Reglen”?
– En af jer skrev at i ikke helt forstod den, det forstår jeg godt – den er også lidt underlig. Hvad jeg læser, så går den ud på at “det du ønsker skal du få”. Er du på ferie og tænker: “ej! Det bliver sikkert regnvejr og mega koldt.. Hotelværelset er også småt og alt for varmt! Maden på hotellet er sikkert også dårlig og muggen!” – jamen så får du regn, kulde, varme og mug! Du skal ønske og tænke positivt, så får du også positive og gode ting imod dig. Reglen gælder jo ikke altid, det er der sikkert ikke nogle af hendes regler der gør, men i store træk, så er den faktisk ret fin. Det er ikke min yndlingsregel, men gætter på at det nok er Hellas yndlings siden den har ramt forsiden.
Jeg tror at jeg alle andre dage vil synes at “Rambo-reglen” er lidt tosset. Den er sød, men måske en smule unødvendig? Det er den der handler om at “let it go”. Jeg sad og tjekkede SKAT da jeg var på ferie, hvilket var dumt. Jeg har aldrig NOGENSINDE skulle betale nogle penge tilbage, så jeg troede jo selvfølgelig ikke at det var tilfældet denne gang. Jeg skal betale 7000 kr tilbage til SKAT. Prøv lige at spørg om jeg blev harm, sur, pisse rasende og ked af det? 7000 kr er virkelig mange penge. Det er ris til egen røv, jeg er en klovn til at have styr på min økonomi og det får jeg tilbage i fjæset nu.. Da jeg havde raset ud på Malte, lagde jeg mig i sengen på vores værelse og læste i Papmaché Reglen. Jeg var kommet til “Rambo-reglen” og lige dér, der hjalp den mig virkelig meget. Ja, jeg skal betale penge tilbage, ja, det er mega nederen og min opsparing får sig et ordentlig hul – MEN, det skal nok gå – fordi selvfølgelig skal det det. “Let it go Caroline.. Det skal nok gå!”. Lige her finder jeg faktisk den fineste mening med bogen. Bogen rammer mange mennesker forskellige steder på forskellige tidspunkter. Alle andre dage ville jeg nok ikke tænke længere over “Rambo-reglen”, men lige hvor jeg var, der hjalp den virkelig meget. Der er nogle af reglerne, fx “bomulds-reglen”, “benene på nakken-reglen” og “heste-reglen” som jeg ikke fik så meget ud af da jeg læste dem. Men måske når jeg genlæser bogen om noget tid, så rammer de regler mig et sted hvor de gør godt.

Hvilke regler er jeres yndlings og hvorfor? Har i samme holdning til utroskab som jeg? eller hælder i mere til Hella?


NÆSTE BOG I BOGKLUBBEN: 
Næste bog i bogklubben er “Drageløberen” og den går vi igang med at læse den 1/4-18. Jeg håber at i fortsat har lyst til at læse med.

Er en måned stadig okay til at læse den bog? Jeg vedhæfter en indsendelsesformular når ca halvdelen af tiden er gået, så kan i sende jeres spørgsmål ind til diskussion. Rigtig god læselyst!

Følg mig på Instagram, Bloglovin og Facebook
untitled-13

12 kommentarer

 • Charlotte

  Jeg har nøjagtigt samme holdning til utroskab som dig og får det helt dårligt hver gang Hella udtrykker sin holdning til det. Jeg vil også vide det, hvis min partner er mig utro. Netop for at jeg så selv kan have valget om jeg vil blive eller ej. Alt andet er uværdigt og at leve på en løgn synes jeg. Når det så er sagt, så er jeg kæmpe fan af Hella på alle andre punkter. Hun er en klog kvinde og hun gør mig tit klogere på mig selv og i godt humør.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caroline Thorsfelt

   Hej Charlotte.

   Spændende – helt enig! Hvor gammel er du?
   Hella har virkelig en evne til at gøre en i godt humør, det synes jeg virkelig også!

   KH

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Charlotte

   Jeg er 38. Jeg har først for nogle år siden oplevet utroskab. Og på trods af hvor ondt det gør, så foretrækker jeg til hver en tid at vide det, fremfor ikke at vide det. For mig kan tillid ikke etableres igen efter sådan et svigt og jeg vil ikke have lyst til at være sammen med en jeg ikke har tillid til. Derudover ødelægger det bare noget i en synes jeg. Jeg har også tillidsproblemer efterfølgende.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lucca

  Hmm.. jeg ved ikke hvordan jeg har det med utro-reglen. Jeg vil altid gerne selv have sandheden, tror jeg, men det er mest fordi folk er så nemme at regne ud, så jeg som regel godt ved hvornår der foregår noget lummert – og så er det nedern at blive løjet for! Men har det været en upser efter 15 års ægteskab og børn, der virkelig har brug for at tro på kærlighed, så tror jeg faktisk jeg hælder til at holde på hemmeligheden.
  Derudover så er pizza-reglen, heste-reglen og benene på nakken-reglen virkelig gode til mig! At stikke af fra giftige mennesker og at acceptere, at nogengange, så er kærligheden der bare ikke mellem to mennesker (men den skal nok komme!), var virkelig vigtig viden for mig, da jwg læste bogen første gang!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caroline Thorsfelt

   Hej Lucca.

   Tak for din kommentar! Jeg er enig med dig. Nogle mennesker er simpelthen bare så dygtige til at lyve at man ikke kan se/mærke det på dem. Jeg tror personligt ikke at jeg ville kunne holde på sådan en hemmelighed, men jeg har også en stor samvittighed. Det ville virkelig også være en uhyggelig tanke, hvis man finder ud af at man lever sammen med en person, der kan leve med sådan en løgn – uden at være ved at brænde op inden i.

   Benene på nakken-reglen har virkelig også sin charme! Tror der er mange kvinder der har haft sådan en mand mellem hænderne. Hvor man har tænkt: “ja, men hvis man lige ser bort fra ….. så kunne han jo sikkert godt være meget sød” – NEJ! Løb…. Men usikkerheden kan virkelig gå ind og spille en et puds.

   KH

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Jeg er også mere enig i nogle regler end andre. For eksempel glimmer-reglen – Genial! At øve sig i at blive god altid at have den (og pizza- og papmache-reglen!) i baghovedet, tror jeg vil gøre os alle til mere positive mennesker! Det er nok også det der er lidt hovedbudskabet fra Hellas side, nemlig at have ja-hatten på og ikke spilde unødvendig tid på deller og dumme Lars’er, som alligevel ikke gider en!
  Afsnittet der gjorde mest ved mig var afsnittet omkring hende og hendes datter. Av nogle sandheder om hvordan man nogle gange kan behandle sin mor, men samtidig fantastisk at finde ud af, at sådan har andre også haft det. Dejligt når en bog både kan få en til at grine, græde og tænke!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caroline Thorsfelt

   Hej Louise.

   Tak for din kommentar! Hella er jo bare et positivt menneske – og det kan man virkelig mærke i bogen!

   Haha – jeg elsker at hun bruger navnet “Lars” så mange gange. Der er ingen i min generation der hedder Lars 😀 .. Der hedder de alle sammen Mads, Andreas og Mathias.

   Jeg synes virkelig at det er så fint at hun ikke bruger så mange filtre i bogen. Hele afsnittet omkring “bella” er også hudløst ærligt og sårbart. Det er så fint og man kan virkelig mærke hendes sorg, kærlighed og fortrydelse i de fine ord hun bruger.

   Jeg har også grint, grædt og tænkt meget over hendes ord.

   KH

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Caroline

  Det er nu tredje gang jeg har læst bogen (den er jo genial!), og jeg er helt enig med dig Caroline ift. at de forskellige regler rammer på forskellige tidspunkter! Hver gang jeg har læst bogen, er det nye regler jeg har lagt mærke til (bortset fra glimmer-, rub og stub-, papmaché- og pizza-reglen som rammer mig HVER gang!) alt efter hvor jeg har været i mit liv på lige dét tidspunkt 🙂 Jeg synes det er skønt at mærke hvor bredt Hella rammer på det punkt; at uanset hvor gammel man er, om man er single eller i et forhold, om man er i en god eller dårlig periode i sit liv, så kan Hellas ord ramme mig og få mig til at tænke, og ret sandsynligt ændre mir humør til det bedre 🙂 Dét elsker jeg bogen, og især Hella for!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caroline Thorsfelt

   Hej Caroline.

   Jeg tror også jeg har læst den 2-3 gange, den er så fin!

   Det er så rigtigt det med alder som du skriver. Hun rammer alt fra en 13 årig forvirret pige, til en 60 årig kvinde der har oplevet nogle af de ting Hella beskriver. Hun formår virkelig at få en i bedre humør når man læser den. Det er sådan en bog man burde have liggende ved sengen, så man lige kan tage den frem fra tid til anden og lige læse lidt i den! 🙂

   Tusind tak for dit indspark til snakken!

   KH
   Caroline Thorsfelt

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Caroline J

  Jeg er helt enig med dig ift. utroskab. Jeg er 22 år, har en kæreste jeg har været sammen med i et års tid, og vi fortæller hinanden alt. Jeg vil gerne vide, hvis han har været utro. Det at vi fortæller hinanden alt, giver os en god tryghed, og vi ved, hvor vi har hinanden.
  Mine yndlingsregler i bogen er Glimmer-reglen (vær taknemmelig, for det du har) og Papmaché-reglen (med positiv tænkning, får du det, du fokuserer på). Derudover ramte Rub og stub-reglen mig lidt, for hvis du kunne bytte med en person og kun kunne vælge hele pakken, så er det nok alligevel meget godt at være en selv, er det ikke?
  Hella kommer ind på lidt af hvert i sin bog, den giver stof til eftertanke. Jeg kan godt lide, hvordan hun også beskriver hendes mors død/ begravelse og hendes beskrivelse af mor-datter forholdet. Man bliver rørt, og jeg følte mig lidt ramt, da jeg også nogle gange kan være lidt hård ved min mor.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caroline Thorsfelt

   Hej Caroline.

   Tror virkelig at det er yngre mennesker der er imod hendes utroskabsregel. Tror også vi ser anderledes på det, når vi bliver ældre. Rub og stub-reglen er fantastisk og meget sigende. Fordi i sidste ende, vil vi jo ikke bytte vores kærester, familie eller venner ud med andres?!

   Hun sætter gang i nogle tanker man godt kender lidt, men som man alligevel aldrig rigtig tænker ordentlig igennem, det kan jeg virkelig godt lide også. Det er virkelig nogle fine ting man får med!

   Tak for dit input!

   KH
   Caroline

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mitzi Persson

  Hejsa.
  Jeg er fuldstændig vild med bogen 😍 Elsker at hun er så useriøs men stadig tager fat i aktuelle emner. Elsker det hele er så nede på jorden og ikke så skide alvorligt eller som mange andre selvhjælps/lær dig selv at kende bøger, fyldt med navlepilleri og ord knepperi (undskyld sproget) Helt ærligt så betyder en lort en lort. Dog synes jeg i enkelte kapitler at hun bruger lidt for mange sammenligninger og referencer og jeg ryger helt af sporet og må læse tilbage til emnet 😂 Måske det bare er mig.

  Fed første bog at starte ud med ✌🏼

  Glæder mig til næste læse eventyr – på gen-skriv

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mine fejl og mangler..