Lad os snakke om: "økonomi" (min historie)

Min mening om “kød-kure”


Først, så vil jeg lige sige at det er bevidst at kød-kure, står i citationstegn. Jeg er ikke fortaler for kure og det er simpelthen i mangel på bedre, at jeg skriver “kød-kure”. Jeg hentyder til kure/livsstile hvor der indgår kød. Bl.a. Dukan, LCHF, Low-carp-kuren, bøf-kuren!
Jeg vil understrege at jeg ikke selv er ekspert inde for området, så jeg kan derfor ikke udtale mig sundhedsfagligt på området. Jeg kan ikke sige om det er sundt for din krop eller ej, eller hvor mange mennesker der har tabt så og så meget. Det er mine personlige holdinger. 

Jeg er klar over at blade som fx. Ude og Hjemme, ikke gør sig specielt populære med alle deres “tab dig hurtigt-kure”. På hvert nummer, hver uge, er der sørme en ny kur, hvor en kvinde har tabt sig helt vanvittig meget på få dage. Suppe-kuren, Agurke-kuren, Bøf-kuren, kål-kuren. Du skal nærmest bare tage en vilkårlig spise, også sæt “kur” bagefter.

Jeg spurgte igår ud på min Instagram, hvor mange der “dømte” folk som levede efter de her “kure” som indeholder forskellig former for kød. Svaret var faktisk at 83% slet ikke dømte folk der spiste kød. Efterfølgende spurgte jeg så, om der var forskel på at købe noget kødpålæg i ny og næ, også leve efter en “kur” som primært indeholder større mængder af kød. Der svarede 72% “ja”. Igen så var “dømte” måske ikke det rigtige ord. Men jeg har bare oplevet at folk både føler sig dømt hvis de spiser på én bestemt måde, og at folk dømmer andre, hvis de ikke lever efter, hvad de mener er “korrekt”.

Jeg fik mange beskeder omkring den afsteming. Nogle mente at folk der spiser kød er nogle egoistiske svin der forurener planeten! Andre mente at jeg skulle slappe af med selv at dømme folk. Også var der en kvinde der skrev, at hun var træt af, at LCHF var så misforstået.
Jeg har flere LCHF kogebøger herhjemme, jeg har faktisk selv levet efter det i noget tid. Min krop havde det ikke godt af så meget kød og mejeriprodukter. Men LCHF er ikke kun kød, det er også en masse grønt. Men den meget lave kulhydrat-tankegang, den kunne jeg altså ikke leve efter. Jeg havde brug for min pasta! Kvinden på Instagram fortalte mig at der også er vegetarere der lever efter LCHF. Det kom bag på mig må jeg indrømme. Men hvis jeg kun får mine nyheder om emnet på én kanal, så ser jeg måske heller ikke det større billede? Hvis jeg ikke sætter mig ind i emnet og undersøger hvordan tingene faktisk hænger sammen, så er det måske svært at have en nuanceret holdning. Det er så nemt at “dømme” andre, hvis du ikke er godt nok informeret.
– Der var også en kvinde der skrev noget rigtig vigtigt til mig, hun skrev: “..Alle kure, der handler om hvad man må og ikke må spise, promoverer et usundt forhold til mad og næring..”  – jamen for Helgolandsgade, hvor har hun ret!

Men hvad er min holdning så? Det blev jeg spurgt om en del gange i hvert fald. Det er jo nemt nok at sidde bag en skærm og bede andre tage stilling, og bare selv forholde sig passivt.
Jeg prøver virkelig ikke at dømme mennesker udfra deres madvaner. Jeg aner ikke hvorfor de spiser som de gør, det kan der jo være mange grunde til. Vi har alle sammen fordomme om vi vil det eller ej. Vi dømmer andre mennesker på meget få sekunder. Men mange af os, er heldigvis i stand til at kunne se bort fra det, og se mennesket bag fordommen.
Jeg vil dog sige, at hvis du i 2018 vælger at sige: “jeg spiser kød altid! Det har ikke en skid at gøre med planten og miljøet, det er noget vrøvl. Jeg er sgu ligeglad, jeg skal bare have min bøf!!” – så kan jeg sgu godt tænke at det er en anelse egoistisk af dig. Og hey, det er jo bare min mening. Vi lever i en verden, hvor der er så stor fokus på, at produktionen af især ko og gris, er så skadelig for vores planet. Der bliver ryddet regnskove hvert minut, for at en fritgående ko kan gå og græsse, så den kan blive lækker og blive slagtet. Én ko drikker dagligt mellem 120-150 l. vand (alt afhængig af størrelse på koen og årstid). Jeg kunne ikke finde det præcise tal, men læste at der findes over 1,2 mia køer i verden. Det er saftsuseme meget vand og plads de skal have! Og når man så har hørt at vand er den næste ressource vi kommer til at slås omkring, så sætter det tingene lidt i perspektiv.

– Jeg mener ikke at du er nødtsaget til at være veganer/vegetar, for at have din ryg fri. Du må spise lige hvad du vil for min skyld. Jeg er personligt glad for, at der er kommet så meget fokus på hvor lækre retter man kan lave, uden kød.
Jeg tog selv et valg for 2 år siden, at jeg ville spise mindre kød. Jeg spiser yderst sjældent ko og gris og vil helst vælge det fra hvis jeg kan. Men hvis jeg er til et selskab og der bliver serveret en lasagne foran mig, så spiser jeg den. Men Malte og jeg har i meget lang tid, ikke købt noget kød til vores køleskab. Vi skiftede kødet i bolognese ud med en linsesovs. Vi skiftet kødet i en lasagne ud med grønsager. Og vi lavede en chili SIN carne, istedet for en chili CON carne. På intet tidspunkt savnede vi kødet. Endda i en burger, fik vi lavet en lækker selleribøf (det smager meget bedre end det lyder). Vi er begyndt at undgå komælk så meget som vi kan, vi drikker derfor soya, mandel, ris og havre i vores mælk og smoothie.
Jeg har mærket en forandring på min krop og mit energiniveau. Jeg er ikke længere oppustet og træt. Jeg er glad for mit valg, både for min krop men også for miljøets skyld. Vi har i vanvittig mange år, behandlet denne her plantet som vores egen private forsøgkanin og losseplads. Nu synes jeg faktisk at det er på tide, at vi retter op på nogle af de fejl som vi har begået. Hvilket i min verden, ikke betyder at du så ikke må få din bøf. Jeg skal da også have min flæskesteg til jul! Der er ikke noget der behøver at være forbudt. Der er ikke noget der er forkert eller korrekt. Men der er en god balance, som jeg synes vi skal prøve at leve efter. Få nogle kødfridage, vær kritisk med hvordan dit kød har haft det (så kan man så sige, at økologiske dyr skader planeten væsentlig mere, end ikke øko, fordi de jo skal have så meget plads. Men jeg vil nu hellere indtage ko/gris det sjældnere, også vide at den har haft et godt liv). Når du køber fisk, så sørg for at kigge efter det blå MSC-mærke. Køb flere lokale råvare, sluk for vandet når du kommer shampoo i håret. Tag cyklen. Nyd en lækker bøf bearnaise.

Vi er alle forskellige. Vi har alle forskellige holdinger til tøj, hus, bøger og især også til mad. Vi kan ikke gøre alle tilfredse og det er nok ikke meningen. Men tillad dig selv at blive inspireret af andre, og måske kan du endda også inspirere dem. Intet godt kommer der ud af at dunke andre mennesker oven i hovedet, det lytter de sjældent til. Der findes tusinde kure/livsstile derude, find den der passer bedst til dig. Din krop, dine regler! 

Følg mig på Instagram, Bloglovin og Facebook
untitled-13

Jeg bliver så glad når i kommenterer.

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lad os snakke om: "økonomi" (min historie)