Vi er blevet planforældre!

Yndlingsbøger gennem tiden

Jeg har ikke tal på hvor mange bøger jeg har læst. Jeg læste meget da jeg var lille, jeg læste nærmest slet ikke i mine teenageår men da jeg blev 20 så begyndte jeg at læse igen.
Jeg har læst mange bøger, jeg har også lagt mange bøger fra mig. Jeg giver en bog en chance, men hvis den ikke fanger mig, så lægger jeg den fra mig. Der er efterhånden mange bøger jeg har glemt, men der er også nogle som har sat sig fast. Måske fordi jeg læste dem på et tidspunkt, hvor min krop virkelig havde brug for dem. Måske fordi forfatterens historie fangende mig, måske fordi jeg kunne genkende mig selv i bøgerne.
Der er få bøger som jeg har læst flere gange. Mange har jeg kun læst en enkel gang. Jeg holder mest af at have bogen herhjemme hos mig, jeg vil helst ikke låne dem på biblioteket, jeg vil helst købe mine bøger brugt i genbrug.
Måske kan du huske nogle af de bøger jeg nu vil liste op. Du har sikkert stødt på én eller flere af dem i folkeskolen. Måske kunne du ikke lide de bøger jeg kan lide, det er helt okay. Del meget gerne dine yndlingsbøger gennem tiden med os i en kommentar, så kan vi inspirere hinanden.
(Hvis du elsker bøger, så burde du høre Bogselskabet som er en podcast med Anne Glad. Den er mega hyggeligt og jeg har fundet mange nye læseoplevelser dér) 

Den første bog jeg nærmest kan huske, at jeg læste selv er:
Intet af Jane Teller.
“En række 7. klasse-elever i 90′erne kommer på dybt vand og det kommer til at få alvorlige konsekvenser. “Intet” af Janne Teller handler om Pierre Anthon og hans klassekammerater. Pierre Anthon skaber røre i andedammen, da han proklamerer, at intet – overhovedet – betyder noget. Hvordan skal man modbevise det? Det sætter hans klassekammerater sig for, og hvad der starter ud som rimeligt uskyldigt ender både makabert og forfærdeligt.” (taget fra Saxo)
Det passer sikkert meget godt med at jeg gik i 6-7 klasse, da vi skulle læse denne her bog. Jeg kan ikke huske navnene på personerne, men kan kan huske følelserne jeg havde i kroppen, da jeg læste bogen. Det er en ekstremt skræmmende og vigtig bog for især unge mennesker. Det var en af de stærkeste læseoplevelser jeg nogeninde har haft. Den kunne jeg faktisk godt tænke mig at læse igen.

Ondskaben af Jan Guillou.
“Vi befinder os i Sverige i 1950′erne. Eriks opvækst er slet ikke, som den burde være. Han opvækst er præget af vold og had, og gennem hele hans barndom bliver han afstraffet af sin far. Gang på gang.
“Ondskaben” er romanen om Erik. I skolen prøver Erik at opnå den følelse af magt, som han ikke har derhjemme. Han slås for at komme ud med sine indre aggressioner i stedet for at bruge sit sprog og sin intelligens. For der er ingen tvivl om, at Erik er en intelligent lille dreng.” (taget fra Saxo)
Jeg gik i 8’ne klasse da jeg læste denne her bog aller første gang. Den er også lavet som film. Hvis du ikke har læst bogen eller set filmen, så vil jeg anbefale dig det. Den er så barsk og uhyggelig! Jeg har læst bogen et par gange, men jeg har kun set filmen en enkel gang. Dog kan jeg alligevel huske hele handlingen, den kryber sig fast under huden på dig og skaber ekstremt meget debat efterfølgende!

Harry Potter af J. K. Rowling.
Tvivler på at jeg behøver at skrive hvad denne disse bøger handler om. Jeg er KÆMPE Harry Potter fan, jeg har læst bøgerne 5-10 gange, set filmene 20 gange og spillet spillet om og om igen. Jeg elsker universet og magien! Jeg ville sådan ønske at jeg også var en troldmand/kvinde.

Dette burde skrives i nutid af Helle Helle.
“”Dette burde skrives i nutid” er en roman om Dorte, en ung kvinde der bor til leje ved Glumsø station. Selvom hun har fået alle til at tro, at hun tager ind til København for at studere, så gør hun alt andet.
Hendes dage går med at gå rundt i gaderne og i Scala, hvor hun mødes med Digter Hase. Derudover forsøger Dorte sig med at skrive, men hun syntes ikke det går så godt.” (taget fra Saxo).
Jeg ELSKER Helle Helle. Hun er min yndlings forfatter og det har hun været siden jeg gik i HF og min underviser sagde at jeg skulle lave en boganalyse over hendes bog. Jeg kiggede dumt på bogen og synes at Helle Helle skrev ekstremt underligt. Korte sætninger med mange punktummer og underlige formuleringer. Efter at have læst “Dette burde skrives i nutid”, så forelskede jeg mig i hendes univers. Jeg kunne se mig selv i personerne, jeg kunne forestille mig deres hjem og lugte deres aftensmad. Ud af de 11 bøger hun har skrevet, så ejer jeg 7 af dem. Jeg har en regel med mig selv om, at jeg ikke må købe hendes bøger fra ny. Jeg skal enten modtage dem i gave eller finde dem i genbrug. Jeg ved ikke hvorfor jeg har lavet sådan en underlig regel, men den er ret hyggelig.

 Elsk dig selv af Ilse Sand.
En bog til dig der er sensitiv eller følsom. “Bogen her er en guide til det sensitive menneske – hvordan tackler man denne sensitivitet i sin hverdag, og hvordan kan man undgå at stille for høje og unødvendige krav til sig selv? “Elsk dig selv” lærer sin læser at leve ærligt, nærværende og dybt.” (taget fra Saxo).
Da jeg læste den bog i mine start 20’er, så følte jeg for første gang at jeg ikke var alene. At jeg ikke er sær og underlig – jeg er bare sensitiv. Det har været den største gave for mig at læse Ilses ord, fordi det har hjulpet mig med at forstå mig selv. Den bog har jeg læst om og om igen!

Papmachéreglen af Hella Joof.
“Papmache reglen er dog en ud af i alt 25 gode ”leveregler”, som Hella præsenterer dig for i løbet af bogen, og som hun mener kan gøre dit liv bedre. Det er ikke sjov og spas det hele, da bogen er skrevet i alvor og er tiltænkt at hjælpe læseren i forskellige situationer i livet. Den er dog skrevet med en humoristisk kant, som også netop karakteriserer Hella selv.” (taget fra Saxo)
Der er simpelthen så mange af de “leveregler” som er blevet en fast del af min dagligdag. Jeg elsker Hella Joof, hun har forøvrigt også lige udgivet en ny bog om gode og dårlige dage som jeg vildt gerne vil have fingerne i.

Livet om at gøre af Tine Bendixen.
“Søs og Julia, slyngveninder siden skoletiden, er som dag og nat. Den stille Søs foretrækker de sikre og trygge rammer med sin nydelige overlægemand, mens Julia har en langt mere sensuel og dristig tilgang til verden – på trods af en tyngende og hemmelig barndomsbagage. Efter Julias pludselige og dramatiske død rejser Søs til Kenya for at grave lidt i Julias historie og ægteskab. Det ligner ikke Søs at rejse så langt væk, men nu har hun en mission: sandheden. Måske ved Julias voldelige mand mere om hendes ulykke, end han har lyst til at indrømme.” (taget fra Saxo)
Jeg fandt denne her bog på et udsalg på et bibliotek. Den lå bare der og kiggede på mig. Jeg havde det mega dårligt i den periode, jeg havde stress og græd nærmest hele tiden. Jeg så utrolig meget af mig selv i bogen, jeg fandt enormt meget trøst i den. Jeg husker at den gav mig en stor glæde i min ellers triste krop. Måske ville jeg slet ikke finde den så fantastisk nu, men det er også okay. Den står stadig på min bogreol og jeg holder stadig meget af den.

Derudover så vil jeg også nævne  historier af H.C. Andersen og Astrid Lindgreen. Jeg har mange “børnebøger” herhjemme og Malte og jeg fortalte i en periode godnathistorie til hinanden, med gamle eventyr og historier fra ens barndom.
Nyere læseoplevelser jeg har slugt på ingen tid har bl.a været Kastanjemanden, Harold Frys usandsynlige pilgrimsfærd, Michael Katz Krefeld krimiserie på 5 bøger om Ravn.
Min bogsmag er meget bred. Jeg holder meget af en god krimi, men også af eventyr, science fiction, kærlighed, lange romaner og korte noveller.
Det kan være svært at komme ind i en god læserytme. Jeg ligger altid med en bog i sengen inden jeg skal sove, ikke en telefon, computer eller tv! Så bliver jeg mere naturlig træt og det beroliger mig helt vildt. Det er en rar vane synes jeg faktisk.

Håber i har fået nogle gode læseoplevelser fra dette indlæg, del som skrevet gerne jeres bedste læseoplevelser gennem tiden – så kan vi inspirere hinanden. 

Følg mig på Instagram, Bloglovin og Facebook
untitled-13

1 kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vi er blevet planforældre!