inside cutter

Lær at læse


Det er ikke et: “Her er Lis. Lis bor i et Hus. Huset er gult” indlæg. Jeg formoder at du godt kan læse. Måske er du ordblind. Måske ikke.

Men det her er mere et “sådan lærer du at læse flere bøger” indlæg. Hver gang jeg deler ud af bøger på Instagram, så spørger folk: “hvordan finder du tid til at læse ALLE de bøger”. Jeg studerer, jeg har et arbejde, en kæreste, familie og en blog. Alligevel læser jeg gerne et par bøger på en måned.

(LÆS OM HVILKE BØGER JEG ØNSKER MIG TIL JUL)

Jeg har altid elsket at læse, men jeg har aldrig læst så meget, som jeg gør nu. Jeg ønsker mig 18 bøger i julegave og forleden dag, kom jeg til at købe 5 nye “brugte” bøger. Heldigvis ingen af dem jeg har ønsket mig!
– Jeg vil egentlig helst købe mine bøger brugt, ligesom alt andet jeg har. Hvis du er fra Sydhavnen eller omegn, så hop forbi “Aage og Agnes bøger” på Borgbjergsvej, de har de skønneste bøger. OG de kan sagtens bestille bøger hjem til dig, hvis du er på udkig efter en speciel bog. Og hvis du er bange for at kaste for mange penge ud af vinduet, så hop på biblioteket, der er simpelthen SÅ mange gode læseoplevelser der, som ikke koster noget (med mindre du ikke afleverer den tilbage til tiden).

Men når man har været på hele dagen, arbejde, børn, indkøb, madlavning, lektier måske. Hvor finder man så motivationen til at læse en bog?

BRUG DET SOM AFKOBLING: 
Hvad gør du, hvis du virkelig skal slappe af? Hvis du bare skal hygge om dig selv og totalt undlade at tænke over noget som helst? Ser Netflix, træner, går en tur, laver mad?
Jeg læser. Når jeg læser, så er jeg 100% tilstede i min bog. Der er ro omkring mig, fordi jeg kan ikke læse på en café hvor folk de snakker, det forstyrer mig. Jeg har skabt et rum med ro, hvor jeg kan læse i fred. Så kobler jeg af, jeg slapper af i min krop og det giver mig ny energi. Med mindre jeg læser inden jeg skal sove, så er det en genial måde at blive træt på. Istedet for at ligge og stirre ind i en telefon.
Men det skal gøres til en vane. At man lukker sig inde i en bog, istedet for i en serie på computeren/tv’et. Jeg sætter gerne noget musik på, hvor der kun er instrumenter der spiller. “Late Night Jazz” eller “Peace” listerne på Spotify er mine favoritter.

FIND DIN INTERESSE: 
Nogle gange kan man se nogle afsnit af en serie, også stoppe, fordi den ikke fanger dig. Det er det samme med bøger. Det er så mange forskellige genre og måder at skrive på. Det kan være svært at finde lige præcis dén genre som interesserer dig. Jeg har virkelig købt og lagt mange bøger fra mig, fordi de ikke sagde mig noget. Jeg gider jo ikke læse en bog jeg ikke synes er god. Igen, så er bogbutikker et hit. De plejer som regel at være super søde også har de god forstand på bøger. Gå ned og kig i nogle bøger, læs de første par sider og se om det er noget for dig. Hvis du ved at du elsker Vita Andersens bøger og hendes skrivestil, så kan du gå ned og spørge om de har noget lig med hende. Ellers så kan du gå ned og sige: “hej, jeg vil gerne læse noget mere, men jeg ved simpelthen ikke hvad jeg vil læse. Jeg kan godt lide eventyr, måske også noget med kærlighed. Men ikke for lang en bog og helst ikke noget med politik”, så kan i sikkert finde ud af noget.
Jeg hører også “Bogselskabet” som er en podcast med Anne Glad. Hun har forskellige aktuelle forfattere inde i studiet, hvor de snakker om deres nye bog, og så får man også en hel masse nye læseoplevelser med på vejen. Der har jeg virkelig fundet mange nye bøger og nye genre jeg ellers ikke troede var mig.

START I DE SMÅ: 
Jeg købte engang store tykke bøger på 500-1000 sider, fordi jeg tænkte at jeg var typen der læste så store bøger. Men jeg gik død i dem, jeg læste 50-100 sider også var jeg ved at give helt op. Så var det jo svært at begynde at læse, når jeg ikke kunne holde koncentrationen.
Jeg købte mindre bøger. Bøger på 100-150 sider. De tog ikke så lang tid at læse og jeg fik en succesfølelse da jeg havde læst den hele. YES! Så var det pludselig ikke så uoverskueligt at læse.
Jo flere mindre bøger jeg læste, jo mere blev min “læsesans” trænet og derved kunne jeg læse længere og mere krævende bøger. Nu holder jeg meget af lange bøger, selvom de ofte kan blive en smule tunge i midten. Det er også svært at lave en 500 siders bog, som er lige spændende på hver en side. Men det er virkelig sjældent at jeg ligger en bog fra mig længere. Jeg er også blevet mere sikker i min læsestil.
Det kan også godt være at du skal have flere bøger igang på én gang. En tyk krimi og en tyndere bog med nogle gode digte fx. Hvis du så går død i krimien, så kan du lige læse lidt digte også vende tilbage. Det kan jeg personligt godt lide. Jeg har gerne 2-3 bøger igang på én gang.

Jeg håber dette indlæg kan bruges til inspiration. Jeg går med tanken om at lave en Instagram profil, hvor jeg deler læseoplevelser, anmeldelser og tips. Jeg bruger min normale Instagram til det nu, men synes bare godt det må fylde ENDNU mere end det gør lige nu. Det tror jeg kunne blive hyggeligt! 

Følg mig på Instagram, Bloglovin og Facebook
untitled-13

1 kommentar

  • Frederikke

    Jeg elsker også at læse, så jeg synes, at det er en virkelig god ide med en instagram-profil om bøger, dem mangler vi! Jeg ville i hvert fald elske at følge med! 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

inside cutter