Indsend din historie: "usynlig sygdom"

Er jeg feminist?

Glædelig bag-kampdag.

Jeg tilbragte dagen med Malte. Vi havde behov for lidt ro og alenetid. Det var rigtig tiltrængt. Malte og jeg snakkede om kampdagen og om feminisme og hvad det egentlig vil sige at være feminist.

Ifølge ordbogen står der: “Feminisme. Ideologi, der i dag har flere retninger og betydninger. Oprindeligt var feminismen mere entydig, da den blev formuleret i et samfund med tydelige forskelle på mænd og kvinders rettigheder. I sit udgangspunkt fremhævede feminismen kvinders samfundsmæssige betydning og individuelle værdi, og havde som mål at afskaffe diskriminering og undertrykkelse af kvinder og bekæmpe mandsdominans i samfundet.
Den traditionelle feminisme krævede rettigheder og medindflydelse for kvinder og rummede visioner om en alternativ samfundsindretning, der fremtidig i højere grad skulle bygge på kvinders livssyn og værdier”. 

For ganske kort tid siden blev jeg ringet op af en journalist, der ønskede mig med i Go’ Morgen Danmark. De skulle have lidt forskellige feminister inde, for at snakke om forskellige former for rettigheder. Jeg gik i baglås.. “Jamen jeg er jo ikke feminist.. Så jeg kan ikke deltage?” sagde jeg helt forvirret i telefonen.
– For at være ærlig, så var jeg sgu bange for at deltage i en debat med andre feminister. Bange for at blive kørt over af en verbal damptromler. Vi er vel alle i større eller mindre grad feminister. Altså vi ønsker gode rettigheder for kvinder. Mere ligeværd og mindre diskrimination. Men det bliver altså hurtigt så voldsomt. BEKLAGER. Jeg bevæger mig ind på skrøbeligt område her men misforstå mig endelig ikke. Hip Hip og HURRA for at flere kvinder går imod normen om hvordan en kvinde “skal” se ud, “skal” arbejde med og “skal” tjene af penge. FLERE AF JER! 
Efter mange års undertrykkelse har man måske behov for at skrive med meget store bogstaver for at trænge igennem. Men for mig er det ikke altid nødvendigt at alt skal skrive med fed under. Giver det mening?

Føler at vi kvinder er blevet mere modige. Vi viser vores blod frem. Mange har smidt deres skraber ud og lader alt hår gro – YOU GO GIRL! Jeg så en kvinde der smurte sig ind i hendes eget menstruationsblod, fordi det var naturligt for hende. Bh’en er lagt tilbage i skabet. Vi tør at snakke om orgasmer (og mangel på samme). Vi viser vores kroppe frem på en ny måde. Vi er stolte, hårde, selvstændige og mega bad ass.
Men, man behøver jo ikke gøre alt det, for at være feminist. Man må jo gerne gå i lige præcis dét tøj man vil. Bruge den form for prævention man vil. Være til kvinder, mænd eller begge dele. Man må gerne lade være med at smøre sig ind i sit menstruationsblod og stadig kæmpe for at flere kvinder har det godt.

Jeg ville have 4 liter sved under hver en arm, hvis jeg skulle i diskussion og debat med nogle af de feminister jeg følger på nettet. De argumenterer flottere end H.C Andersen skrev eventyr. De skriver lange tekster med mange flotte ord som jeg ikke forstår. De kan virke så “hårde” i deres fremstilling af dem selv og deres holdninger. Og jeg tror vi har brug for dem. Dem der virkelig skærer igennem og har rundsave på albuerne. MEN vi har også brug for alle jer andre.
Alle os som ikke tør stille os frem og blive høvlet ned. Fordi det gør de på nettet. Og det er skrækkeligt. At vi ikke kan snakke om nogle af de ting, uden at blive verbalt slået 100 år tilbage i tiden. Og folk er hårdere på nettet, det vil de altid være. Men de kvinder har behov for vores opbakning. De kvinder der fandme tør at tage den kamp. Vores alle sammens kamp! Så selvom du ikke er “fribløder”, så har de stadig brug for din stemme og dine arme til at løfte dem op. Fordi nogle gange skal tingene bygges lidt stort op, for at folk kan se klart.

Ordet “feminist” har fået en negativ klang de seneste par år. Øjnene ruller nærmest ud af hovedet på mange, når man nærmer sig emnet. Og det er synd og forkert!
– Jeg er nok mere en “hygge-feminist”. Jo, jeg kæmper og skriver jo meget om at kvinder skal have det godt og vi skal hjælpe hinanden. Men jeg gør det i min egen lille stue, på min egen rolige måde. Jeg er ikke god til at komme ud i store diskussioner, jeg bliver så utilpas. Mest fordi det er svært for mig at forklare hvordan mine følelser er. Jeg ved hvad jeg føler og hvad jeg står for, men jeg ved ikke altid hvordan jeg argumenterer for det. Og det føler jeg lidt man skal nogle steder på nettet. Og der er dét jeg mener med at det godt kan blive skrevet med lidt store bogstaver nogle gange. Fordi selvom vi skal løfte de seje, modige og bad ass feminister, som stiller sig frem og deltager i debater. Så skal de jo også løfte os andre. Os der ikke siger så meget højt, men stadig kæmper på vores egen måde. Og det er okay at fejle. Det er okay ikke altid at have lige stærke holdninger. Det gør dig ikke til en dårlig feminist eller en dårlig kvinde.

Hvis vi kvinder vil have anerkendelse, accept og respekt fra andre, så må vi jo starte med os selv og hinanden. Jeg savner flere kvinder der støtter andre kvinder. Ikke ser ned på, fordømmer og udskammer, fordi vedkommende har valgt at leve anderledes end dig. Ikke snakker grimt om hinanden, fordi vi har forskellige holdninger, meninger og værdier. Det er svært, det ved jeg. Men det kan faktisk lade sig gøre. Jeg erklærer mig ikke verdensmester til det, jeg har også en masse at lære, men jeg prøver.
Og det er netop det man kan – prøve. Du starter med dig selv.

Tak. DU er pisse vigtig.

Følg mig på Instagram, Bloglovin og Facebook
untitled-13

11 kommentarer

 • Lisa

  Fuck jeg synes du er nice. Kudos til dig for at være den stille stemme, der stiller sig op og siger sin mening på sin egen måde. Det er nemlig hvad jeg ikke tør, fordi min måde også ville være anderledes, sårbar og usikker. Du gør det på trods af alt det. Kæmpe cadeau og tak !

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Jeg synes også at vi kvinder skal blive bedre om at støtte op om andre kvinder, men så synes jeg bare det er mega dobbeltmoralsk af dig at udskamme andre offentlige personer på din instastory, for at have fået foretaget plastikoperationer. Det er jo bare hendes måde at leve sit liv på, hvorfor skulle du hænge hende ud på nettet og sige, at du synes det simpelthen var “for nemt”, og for uhyggeligt at man ikke bare elskede sig selv. Du ved i princippet ikke om hun allerede elsker sig selv, og derved vil gøre dét ekstra for sig selv fordi hun netop mener at det er smukt til hende.

  Kvinder der støtter op om andre kvinder er fantastiske! Men det er kvinder, som kun støtter op om egne meninger i andre kvinder, ikke.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caroline Thorsfelt

   Hej Maria.
   Min mening var bestemt ikke at udskamme kvinden på billedet. Jeg ved ikke hvem hun er og hvilke værdier hun har. Jeg skrev også meget tydligt at hvis hun er glad, så er det jo det vigtigste. Min pointe var at jeg kan være bekymret for, at det er blevet meget “nemt” at få ændret på ting ved sig selv. I min drømmeverden ville jeg jo ønske at man investerede en del penge i noget terapi, inden man taget sådan et voldsomt skridt. Om kvinden på billedet har gjort det, det skal jeg jo ikke kunne sige. Jeg faldt over billedet helt tilfældigt og det rystede mig bare.
   Men det var vigtigt for mig, at få sagt at jeg var skræmt over den vej vi er på vej i rent “skønhedsmæssigt” MEN igen, hvis det gør andre glade – så er det jo også vigtigst.

   🙏🏻✊🏻

   Mvh
   Caroline Thorsfelt

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • I

  Hej Caroline, jeg er 100 % enig i dig. Jeg synes dog, at hele feminismepolitikken kammer over til tider. Hos nogen af de offentlige feminister (nævner ingen navne) har jeg svært ved at se hvor kampen om ligestilling er. Kampen for at ALLE får lige rettigheder. Det er nærmere blevet en kampplads; kvinderne mod mændene, hvor kvinderne har førertrøjen. Det er blevet så forbandet politisk korrekt (ja beklager mit ordvalg) at være feminist, at kvinder bliver forfremmet udelukkende pga. de er kvinder og arbejdspladsen skal bevare et godt image. Hvor er ligestilling i dette? For det første, er det at holde kvindernes rettigheder for nar. Kvinden skal ikke blive blive valgt fordi, hun er kvinde, men på grund af hendes kvalifikationer. Samtidig er det også en diskrimination mod manden og hans kvalifikationer. Begynder vi at gå i en modsat retning, hvor kvinden nu blot bliver valgt udelukkende, fordi hun er kvinde? Samtidig bekræfter dette opslag mig i hvorfor vi stadig ikke har ligestilling, fordi de bløde værdier, som bliver forbundet med det kvindelige, feminine stadig ikke er accepteret. At være passiv, emotionel og omsorgsfuld. Dog er den ‘maskuline’ kvinde blevet accepteret. Den dominerende, aktive kvinde, som fører sig frem i både arbejds- og privatlivet (og det er fucking fedt!!!). Men hvad er der galt i at være den underdanige, passive og følsomme. Det er stadig værdier, som i min optik ikke er accepteret. I kraft af kvindernes flere rettigheder, er rollen som den hjemmegående mor også blevet mere og mere tabuiseret. Men hvorfor? Hvorfor er jobbet som hjemmegående blevet et skældsord? Vi bliver mere og mere stresset i dag, netop fordi vi både skal være superwoman på arbejdet, men også bag hjemmets fire vægge. At være hjemmegående og passe på huset og sine børn, er ikke anset som et rigtig job. Jeg synes, vi bør gå tilbage til nogen af de gamle roller (kald mig bare konservativ), men dem var der også noget smukt ved. Samtidig vil jeg heller ikke mene, at det SKAL være kvinden, der går hjemme. Det kan ligeså vel være manden. Jeg ved, det er en meget radikal mening. Jeg er 24 år gammel og er i gang med at uddanne mig som kunsthistoriker på universitetet, og jo, jeg har også et ønske om at komme ud på arbejdsmarkedet en dag. Men vil ikke forkaste ideen om at gøre det på deltid, istedet for fuldtid. Jeg mener, der i hele ligestillingsdebatten mangler en accept af de traditionelle feminine værdier, som også mænd kan have. Jeg læste en artikel i går fra politikken: “Det er ikke bare dig: derfor er det så svært for højtuddannede kvinder at finde en mand.” Det er paradoksalt, fordi selvom vi kvinder uddanner os højere og højere leder vi samtidig efter en mand, som har mindst den samme sociale status og gerne højere. Så selvom vi ønsker ligestilling, holder vi også fast i nogen af de traditionelle roller.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Melissa

  Jeg hepper i sandhed på lige adgang og rettighed til alting uanset køn. Men jeg bliver ind i mellem forpustet over, at jeg som kvinde partout af andre kvinde (læs: feminister) defineres som et magtesløst offer overfor den mandsdominerede verden. Jep, jeg er med på – og underminerer ikke – at der finder diskrimination og forskelsbehandling sted alle vide vegne, og det er ikke en trend, jeg støtter eller respekterer. Og ja sgu, det er da helt nødvendigt med stærke og dealistiske feminister for at bevare den nogenlunde balance på vægtskålen i ligestillingsdebatten. Men ind i mellem mangler jeg bare, at vi bliver enige om, at vi er et pisse dominerende og magtfuld køn. Og nogle gange ville jeg ønske, at andre kvinder gad at banke i bordet og tage, hvad de har krav på: ligestilling! Fremfor at lægge sig ned i offerstilling med en følelse af magtesløshed og et håb om, at samfundet forhåbenligt ændrer sig “for det fortjener jeg”. Ja, gu gør du så. Men du er ikke et magtesløst offer, fordi du er kvinde. Du skal sgu gøre krav på dine rettigheder, præcis som mænd gør.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kathrine

  Velskrevet og yndigt <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  Ordet feminist har da, i mine øjne, fået en mere og mere positiv klang i de senere år. Der er sket supermeget på det område, heldigvis. Hilsen en der har kaldt sig feminist med stolthed siden 2013.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanan

  Jeg er fuldstændig enig i at feminisme snakken nogen gange kan kamme over. Specielt med kønsneutrale lyskryds og jeg ved ikke hvad.
  Men jeg synes faktisk det er problematisk den formulering du kommer med her – eller i hvert fald hvad jeg forstår fra det.
  At hvis man ikke er højtråbende og offentlig, så kan man ikke kalde sig feminist? At hvis man ikke har en insta profil, der udelukkende handler om det, så er man ikke “rigtig” feminist?
  Det er jo der problemet ligger. At det har fået en klang af, at man skal lægge sig helt over i den éne side, for overhovedet at være i “kategorien”.

  For feminisme betyder en ting. Det betyder at kvinder skal have samme rettigheder som alle andre (mænd). Det betyder ligestilling for ALLE! Om det er for poc, lgbtq, er hvem det nu kan være.
  Så umildbart vil jeg sige; du er feminist, eller sexist.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Indsend din historie: "usynlig sygdom"